Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Tältsjukhus ska resas i Helsingborg – regionen rustar för fler coronapatienter

Utanför Helsingborgs lasarett gör man nu plats för ett sjukhustält för att klara av en ökning av covid 19-patienter i Skåne. Det är en del av Region Skånes plan för att förstärka sjukvården under pandemin.

Tältet ska placeras utanför huvudentrén till Helsingborgs lasarett. Nu pågår förberedelserna.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Flaggstänger och bänkar ska bort. Marken jämnas ut. Utanför huvudentrén till Helsingborgs lasarett pågår omfattande förberedelser för att kunna sätta upp ett tält som ska rymma nya vårdplatser.

– Jag har fått ett uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektören att bereda plats för att öka kapaciteten i Skåne för vård relaterad till covidepidemin, säger Harald Roos, sjukhuschef i Helsingborg.

Annons

Han bekräftar planerna, som SVT Helsingborg var först att berätta om, men vill inte gå in på några detaljer. Det vill inte heller hälso- och sjukvårdsdirektören. Båda hänvisar till en presskonferens på torsdagen.

Annons

Därför är det ännu inte officiellt hur många vårdplatser som tältet ska innehålla och hur de ska bemannas. Inte heller om tältet endast ska ta hand om covid 19-patienter.

Men klart är att det är en gemensam, skånsk insats.

– Helsingborg har valts ut som en strategiskt viktig plats för det här, säger Harald Roos.

Vilken typ av vård ska ges i tältet?

– Man diskuterar både intensivvård och vanlig vård. Båda behövs i det här läget, säger Harald Roos.

Under torsdagen ska Region Skåne berätta mer om det tält med vårdplatser som ska byggas upp utanför Helsingborgs lasarett.

Bild: Sven-Erik Svensson

Även inne på sjukhuset i Helsingborg pågår arbete med att få fram fler vårdplatser för att klara en ökning av covid 19-patienter. Enligt Harald Roos kan sjukhuset i ett första skede öka antalet intensivvårdsplatser med respirator från sju till arton.

Dessutom jobbar sjukhuset för att skapa fler så kallade intermediärvårdplatser, för dem som behöver ett mellanting mellan vanlig vård och intensivvård. Där kan patienterna få en annan, enklare, typ av andningshjälp.

Harald Roos säger att man tar hjälp av erfarenheterna från bland annat Italien, men även från Stockholm.

– Utifrån de scenarier vi tittar på så ska vi klara detta, men det förutsätter att vi alla hjälps åt att begränsa smittspridningen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy