Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunchgäster vill leva som vanligt: ”De radikalaste sitter här”

Isolera sig eller försöka leva någorlunda som vanligt? I vad som före covid-19 brukade vara lunchträngseln på Lilla torg träffar Sydsvenskan spridda skurar med lunchgäster som, coronapandemin till trots, ändå vågar sig ut i solen.

Erika Brannefalk lunchar på Lilla torg, och funderar över hur svårt det är att veta hur riskerna för corona-virusspridning bäst ska hanteras.Bild: Bengt Arvidson
– De radikalaste sitter väl här, säger Erika Brannefalk och nickar ut på Lilla torg där det är om inte helt folktomt så åtminstone bra mycket glesare mellan lunchgästerna än det var innan coronapandemin gjorde entré i våra medvetanden.
Hon äter lax till lunch i solen på La Grappas uteservering tillsammans med vännen Charlotte Andersen och de resonerar om hur man ska tänka och leva nu:
– Man är ute, man håller restriktionsavstånd, man har tvättat och spritat händerna och man får bordsservering, eftersom man nu inte får bli serverad vid baren, sammanfattar Charlotte Andersen sitt val att äta lunch utomhus denna onsdag.
Det finns två olika motpoler i hur människor förhåller sig, menar de: De som vill isolera sig och gå i karantän hemma, och så den grupp som de själva idag är en del av:
–Jag tycker det är viktigt att man anpassar sig, till exempel undviker folksamlingar, men ändå försöker leva så normalt man kan under förutsättning att man är frisk och följer de aktuella riktlinjerna som råder, säger Charlotte Andersen.
Men enkelt är det inte:
– Jag tycker det är svårt att veta hur man ska göra avvägningen, kommer jag få ångra att jag satt här idag, om jag blir smittad? funderar Erika Brannefalk.
Poonam Hedén driver Steakhouse Lilla torg tillsammans med sin bror. Coronapandemin har minskat gästtillströmningen dramatiskt, och visst har de talat om scenariot att kanske behöva stänga ner, suckar hon.Bild: Bengt Arvidson
På andra sidan torget på Steakhouse Lilla torg konstaterar krögarna, syskonen Poonam Hedén och Saahil Chudasama, att coronapandemin slår hårt:
– En solig dag som denna hade vi i vanliga fall haft 200-300 gäster. Men idag är det runt 15 lunchgäster, suckar Saahil Chudasama.
Poonam Hedén berättar att de dragit åt svångremmen på alla möjliga sätt – permitterat och sagt upp personal och dragit ner på öppettiderna. Nu är det bara hon, hennes bror och en kock som jobbar.
– Är man frisk så tycker jag att man ska vara ute och hålla samhället igång. De äldre och andra i riskgruppen, kan vara hemma och skydda sig, så får vi unga kämpa vidare.
På Steakhouse Lilla torgs uteservering sitter Silva Majcen i solen och väntar på sitt lunchsällskap – hon tvekar inte när hon ger sin syn:
– Det är inte rimligt att stänga ner samhället helt, konsekvenserna av det kan kanske bli svårare än själva viruset. Det är hemskt att se det som sker nu, många kan riskera sitt livsverk.
Själv lyssnar hon på Folkhälsomyndigheten och ekonomiska experter. Men media har ett stort ansvar, menar Silva Majcen:
– Det är en svår situation och många är rädda, mycket på grund av hur det rapporteras i medierna. Vissa medier kan ha en alltför onyanserad rapportering om antal döda och sjuka. Jag menar inte att medier ska undanhålla information, utan ge en bredare bild.
Silva Majcen tycker illa om hysterin som hon menar byggts upp kring corona, och fasar för de ekonomiska konsekvenserna:
– Det här kan inte hålla på fram till sommaren, då pratar vi massarbetslöshet och djup depression!
”Ingen har sagt att vi ska låsa in oss, men det har ändå blivit konsekvensen" säger Silva Majcen som ska äta lunch med en kompis på Lilla torg.Bild: Bengt Arvidson
En av restaurangerna på torget har stängt tillfälligt på grund av smittrisken, gästerna möts av en lapp vid entrén som förklarar stängningen.
Men på uteserveringen intill är det om inte fullt så ändå – en hel del lunchgäster. En liten stund är det till och med kö utanför av hungriga personer som vill läsa menyn vid entrén. Bland dem far och son, Anders och Felix Wikström från Helsingborg.
Båda märker kraftiga negativa effekter av coronapandemin på sina jobb – Felix på Volvo, där han jobbar med uthyrning av bilar, och Anders i sitt jobb som säljare, där han har exempelvis Volvo och Scania som kunder. Tolv inplanerade kundmöten den här veckan har krympt ihop till två, berättar Anders Wikström.
Anders och Felix Wikström från Helsingborg studerar lunchmenyn på Lilla torg.Bild: Bengt Arvidson
Båda två har varit iväg söderöver i Europa och åkt skidor, och kom hem i slutet av februari.
Visst, de är noga med att tvätta händerna och tänka sig för i offentliga miljöer så som restauranger och gym, men Anders Wikström pekar på risken för att nedstängda samhällen framöver genererar konkurser, ekonomisk nedgång och i förlängningen även självmord. Själv har han varit ute på restaurang två kvällar under den gångna helgen, ett sätt att stötta restauranger ekonomiskt, menar han.
– Jag är inte rädd alls, livet måste fortsätta.
Gå till toppen