Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Demenssjuk lämnades kvar i lift – straffades av personal

Den demenssjuka vårdtagaren sade ett fult ord till personalen – då lämnades han kvar i en lyftanordning som straff.

Händelsen inträffade på ett äldreboende i Burlövs kommun och är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Enligt Lex Sarah-anmälan har en en manlig vårdtagare lämnats i en lyftanordning som straff för att han sagt ett ”opassande ord” till personalen. Detta skedde när personalen utförde morgonrutin på mannens rum.
Mannen lider av demens. Till sjukdomsbilden hör att demenssjuka kan agera hämningslöst och bete sig opassande. Det var känt att mannen kunde säga olämpliga saker till personalen på grund av sin sjukdom.
Enligt Mette Davidsson, kvalitetsstrateg på socialförvaltningen i Burlövs kommun, fanns det redan en handlingsplan för hur personalen skulle bete sig om han betedde sig så.
Att lämna kvar en vårdtagare i en lyftanordning som straff räknas som en kränkning av vårdtagaren och kommunen utreder nu händelsen.
– Enhetschefen har pratat med personalen och betonat vad man har för skyldigheter och vad som räknas som kränkningar. Det är ju sådant som vi hela tiden måste prata om, säger Mette Davidsson.
Bör de som arbetar med demenssjuka inte veta att hämningslöst beteende tillhör sjukdomsbilden?
– Jo, så klart så ska de vet om det.
Gå till toppen