Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Extremismen frodas i skuggan av pandemin.

Nordiska motståndsrörelsen – en av de extremistiska grupper som vädrar morgonluft i pandemitider.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I en redan orolig tid kommer coronapandemin att ytterligare förvärra säkerhetsläget i Sverige och vår omvärld, varnar Säkerhetspolisen, som på torsdagen presenterade sin årsbok för 2019.
"Gårdagens hotbild är dagens lägesbild", summerade Säpochefen Klas Friberg.
Ett flertal stater bedriver underrättelseverksamhet i Sverige men det största hotet utgörs av Ryssland och Kina, som systematiskt arbetar för att försvaga Sverige såväl ekonomiskt som politiskt och undergräva demokratin.
Och om antalet våldsbejakande extremister i Sverige för tio år sedan räknades i hundratal kan de nu räknas i tusental.
Extremistmiljöerna har också blivit organisatoriskt mer etablerade, gått "från källarlokaler till skolkoncerner och stiftelser, från timslånga föreläsningar på film och internet till actionfyllda videoklipp i sociala medier", som det beskrivs i årsboken.
Dessutom har denna konsolidering i inte ringa utsträckning kunnat ske med hjälp av skattemedel.
"Ett relativt stort antal organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer mottar offentliga medel genom statliga eller kommunala bidrag. Det handlar om miljontals kronor som på sikt kan bidra till radikalisering och därmed tillväxt i extremistmiljöerna i Sverige", konstaterar Säpo.
Aningslösheten har varit monumental.
Det rör sig främst om skolor, stiftelser och kulturföreningar. I årsboken ges inga konkreta exempel, men stiftelsen Doku, som arbetar med att kartlägga radikala jihadistiska miljöer, uppmärksammade nyligen en fristående förskola i Göteborg, som under 2018 och 2019 fört över mer än en halv miljon kronor av kommunala medel till en radikal, islamistisk organisation.
Det finns åtskilliga liknande exempel.
Det är idag omöjligt att överblicka de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin i Sverige, Europa och resten av världen. Just nu är ekonomin på väg att tvärnita. Istället för tillväxt väntar krympande ekonomier och stigande arbetslöshet.
Inför torsdagens möte i G20-gruppen, vars medlemsstater svarar för omkring 80 procent av den globala handeln, bedömde kreditvärderingsföretaget Moody's att "G20-ekonomierna kommer att uppleva en oerhörd chock under första halvåret, och kommer att krympa under helåret 2020".
I en intervju i Financial Times varnar finansmannen Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, för följderna. Om krisen drar ut på tiden kan den leda till en arbetslöshet på 20–30 procent och en ekonomi som krymper lika mycket.
"Det kommer inte att ske någon återhämtning. Det kommer att vara social oro, våld och socioekonomiska konsekvenser, dramatisk arbetslöshet. Invånare kommer att lida", varnar han.
Social oro, massarbetslöshet, människor som tvingas gå från hus och hem när de inte längre kan betala räntor och amorteringar, människor som ser sin tillvaro slås i spillror – skulle farhågor som dessa besannas uppstår en perfekt grogrund för politiska extremister och en situation som fientligt sinnade makter kan utnyttja och understödja.
Massarbetslöshet och social och ekonomisk utslagning kommer även att göda den främlingsfientlighet och rasism som i flyktingkrisens spår varit på frammarsch i Sverige och Europa långt innan coronaviruset upptäcktes.
Mycket riktigt varnar Säpo också för att våldsbejakande högerextremism är på väg att få större spridning och lockar allt fler. Medan antalet islamistiskt motiverade attentat minskat i västvärlden har attentat utförda av våldsbejakande högerextremister ökat. Risken för att individer i Sverige ska inspireras att begå liknande dåd växer.
Den nazistiska sekten Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg hoppas att pandemin "kan bli precis det vi behöver för att få till en verklig nationell resning och ett stärkande av revolutionära politiska krafter".
Kriser innebär också möjligheter. Vilket inte minst extremister är medvetna om.
Gå till toppen