Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nära 400 anmälde sig för jobbinsats inom vården

Mängder av frivilliga hör av sig till Region Skåne och vill bidra med arbetskraft, material och mat. Men det sjukvården behöver är vårdutbildad personal, skyddsmaterial och städare. För andra finns mycket få uppgifter.

Sedan regionen i fredags satte upp en sajt för frivilliga som vill göra en arbetsinsats har 370 anmälningar kommit in från personer med någon form av vårdutbildning. Ett avtal i helgen med Medicinska fakulteten banade väg för att deltidsanställa vårdstudenter och vårdlärare.
Det är guld värt i dessa dagar.
Läkarstudenterna Oskar Persson (till vänster) och Filip Persson har båda anmält sig för att jobba deltid i vården, och avlasta den ordinarie personalen under coronakrisen. ”Vi pratade i kompisgänget, och kom fram till att det är något man borde och vill göra” säger Filip Persson.Bild: Emil Langvad
En av dem som anmält sig är Oskar Persson, som går åttonde terminen på läkarlinjen och som ibland jobbar som undersköterska på akuten i Malmö.
– När man ser läget ute i Europa, och tänker att det kan bli likadant i Sverige, så tänker jag att det är bra att hjälpa till så gott man kan, säger han.
Bland kurskompisarna har det varit mycket uppgifter om att de skulle uppmanas rycka in i sjukvården. När det mejlet sedan gick ut var det många som nappade, bland dem även Filip Persson.
– Det hade känts rent ut sagt fel om man i detta historiska skeende fick ett erbjudande att hjälpa till, och sade nej, säger Filip Persson.
– I gänget diskuterade vi såklart känslan kring det, om man skulle vara rädd för smitta. Så känner inte jag, och vi har ju valt att bli läkare för att hjälpa människor.
Läkar- och sjuksköterskestudenter kommer framförallt att anställas som undersköterskor, och avlasta den ordinarie personalen.
– Många ser det som en självklarhet. Samtidigt ger det mycket erfarenhet, oavsett vad man får jobba som, säger Ebba Wallström, ordförande för läkarstudenterna i Medicinska föreningen.
Förhoppningen är att jobbinsatsen ska gå att kombinera med studierna. Men det pågår fortfarande diskussion om formerna.
– Man ska ju ha handledare ute på avdelningarna, ungefär som när vi gör praktik, säger Jonathan Hall, ordförande för sjuksköterskestudenter och andra yrkesgrupper i Vårdvetenskapliga föreningen.
”Vi vet inte riktigt vilka arbetsuppgifter vi får, men det handlar väl om att underlätta för andra yrkeskategorier” säger Oskar Persson, som ibland jobbar som undersköterska på akuten i Malmö.Bild: Emil Langvad
Förutom studenterna har Region Skåne fått 30 anmälningar från bemanningsbolag och privata vårdbolag som kan erbjuda personal.
Men för frivilliga som saknar vårdutbildning finns det just nu inte mycket utrymme. Region Skåne slussar alla sådana anmälningar till Röda Korset, som organiserar sjukhusvärdar på 63 sjukhus i landet. Men den verksamheten är nu satt på paus, av smittskyddsskäl.
– Många av våra frivilliga är pensionärer, en del 70-80 år gamla, säger Peter Hodgson, som är samordnare på Röda Korset för hela Skåne.
Besöksförbuden gör att sjukhusvärdarna inte kommer in på avdelningar. Vissa sjukhus har bestämt sig för att stoppa verksamheten. Och även om Röda Korset fått många nya intresseanmälningar så är det svårt att utbilda nya värdar, eftersom man inte bör träffas i grupper.
Enda stället i Skåne där sjukhusvärdarna fortfarande är aktiva är Sus i Lund, där flera av de nyanmälda frivilliga är unga.
Numera finns en webbaserad utbildning, förklarar Peter Hodgson. På riksnivå diskuterar Röda Korset att lägga om fokus mot att också informera om hur besöksförbuden fungerar och hur man skyddar sig mot coronasmitta. En testverksamhet med tält utanför sjukhusen är på gång i Göteborg.
– Det är faktiskt många som inte ser svensk tv eller lyssnar på radio. Om försöket i Göteborg visar sig vara en effektiv insats, tänker jag att det kunde passa också i Helsingborg, Malmö och Lund.
Utrymmet för frivilliga insatser inom själva sjukvården har krympt, konstaterat Peter Hodgson, som själv körde ambulans på 1980-talet. Men nu kräver det betydligt mer utbildning.
När man diskuterat pandemier under de senaste åren har frågan kommit upp om när frivilliga ska gå in i vården, säger han.
– Förr i tiden var Röda Korset en sådan aktör, i fredstid tränade man på första hjälpen för att kunna rycka in i en kris. Men i modern tid ligger fokus för de frivilliga insatserna på psykosocialt stöd, att skapa hopp och trygghet, och sådant som personalen inte hinner med.
Det kommer att vara möjligt även i denna situation. Men just nu tar det längre tid att organisera, och det kan komma som en besvikelse för alla som vill göra en insats, tror Peter Hodgson.
Gå till toppen