Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker i täten i grannarnas virushantering

Sverige går sin egen väg i virushanteringen. Här väger experternas ord tungt till skillnad från i grannländerna där politikerna tagit kommandot. – De som står närmast makten har tagit strängare smittskyddsbeslut än de längre ifrån, säger norska smittskyddsexperten Frode Forland.

De nordiska länderna har valt lite olika vägar när det gäller åtgärderna mot coronaviruset. Bilden är tagen vid Danmarks stängda gräns – från den tyska sidan.Bild: Claus Fisker/AP/TT
Grundskolorna är öppna, 499 personer kan träffas på en och samma gång och gränskontrollerna är lindrigare. Sveriges linje för att tackla coronavirusets framfart sticker ut från grannländernas beslut att i olika stor utsträckning stänga sina samhällen. Svenskarna kan fortfarande njuta av en middag på lokal medan det har blivit förbjudet att servera alkohol i Oslo. Finland planerar att helt stänga restaurangerna förutom för hämtmat, precis som i Danmark.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen