Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Frostberg: Regeringen missar kärnan i småföretagens kris

Det senaste stödpaketet till näringslivet är ett steg i rätt riktning, men visar samtidigt att regeringen fortfarande inte förstår småföretagens vardag. När lönerna ska betalas den här veckan hjälper inte löften om framtida krediter.

Regeringen och samarbetspartierna presenterar ännu ett krispaket för näringslivet, den här gången riktat till småföretagen. Från vänster: Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L).Bild: Janerik Henriksson/TT
Efter massiv kritik från landets småföretagare mot regeringens tidigare räddningspaket för näringslivet kom till slut en rad konkreta åtgärder riktade till just de mindre företagen.
Det handlar om sänkt arbetsgivaravgift, anstånd med momsinbetalningar för fler företag än i tidigare förslag, statlig kompensation för att få fastighetsägare att sänka hyrorna för utsatta företag samt möjlighet att få tillbaka fjolårets inbetalade skatt.
Dessutom inrättas en statlig företagsakut för att hantera det faktum att bankerna hittills varit måttligt intresserade av att utfärda nödlån till krisande småbolag.
Läs också Nytt krispaket ska rädda småföretag
Gott så, kan man tycka. Problemet är bara att det inte var en dag för sent – utan flera.
Onsdagen innebar nämligen löningsdag i många bolag och en konkursförvaltare jag talade med under dagen vittnade om mångfalt fler ärenden den här veckan än en vanlig månad.
Men ingenting är just nu som vanligt. Därför är det avgörande att politikerna i sina ambitiösa mångmiljardförslag även säkerställer att de träffar rätt och får avsedd effekt.
Liberalernas skånska finansministerkandidat, Mats Persson från Lund, inledde sin del av anförandet på presskonferensen med att berätta om sin egen uppväxt i en företagarfamilj – och vad det innebär när pengarna inte "ramlar in" på kontot och livsverk slås sönder.
Precis det är nu också situationen för tusen och åter tusen små och medelstora företag, som förlorat halva sin omsättning eller mer på bara ett par veckor.
Grundorsaken är förstås coronavirusets spridning, men det som haft direkt konsekvens på människors och företags sätt att resa, äta och leva är politiska beslut om allt från stängda gränser till helt nya regler för restauranger, regler som för bara någon månad sedan hade låtit helt otänkbara.
Kampen mot virusets spridning måste självklart vara samhällets första prioritet. Omfattande åtgärder görs för att rädda liv, men för att dessa åtgärder inte ska få mer negativa konsekvenser än nödvändigt är det också rimligt att staten håller drabbade företag och deras anställda så skadelösa som möjligt.
Därför är det anmärkningsvärt att bara elva procent av de 635 miljarder som sätts av för att hjälpa näringslivet går till direkta stödåtgärder som faktiskt kompenserar bolagen för förlorade intäkter på grund av coronakrisen.
Resten handlar om olika former av insatser för att stärka bolagens likviditet genom bland annat lån och statliga garantier, insatser som bolagen i många fall både måste lägga administrativ tid på och betala ränta för att kunna dra nytta av.
Läs också Är det nu Sverige upptäcker småföretagens betydelse?
Dessutom är det i flera fall, som med korttidspermitteringarna, osäkert när stödet ens kommer bli verklighet för företagen. Tillväxtverket skriver rakt ut på sin hemsida att de inte kan svara på hur lång handläggningstiden kommer att vara, då de inte vet hur många ansökningar som kommer att komma in när de öppnar systemet den 7 april.
Under tiden tickar klockan för alla företag som har tomt i kassan. Löner och andra kostnader går inte att betala med hjälp av löften om eventuella framtida krediter.
Det räcker att titta över Sundet för inspiration. Där har den danska regeringen med EU:s godkännande beslutat betala ut direktstöd till egenföretagare.
För det är vad som behövs just nu: riktiga pengar på småföretagens konton – och helst igår.
Gå till toppen