Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne begär tillstånd för flygleverans av andningsskydd från Kina

Region Skåne begär hos regeringen att få tillstånd för en ”väldigt stor” flygleverans av andningsskydd från Kina. Det rör sig om en beställning som gjordes före coronakrisen, och som man nu vill få in så fort som möjligt.

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, Alf Jönsson, regiondirektör, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid torsdagens presskonferens med Region Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
– Jag har idag skrivit ett brev med begäran om erforderliga flygtillstånd för att vi i Skåne ska kunna ta emot leverans från Kina, sade regiondirektören Alf Jönsson på en presskonferens på torsdagen..
– Får vi bara tillstånd kan leveransen skickas iväg redan imorgon.
Skåne har nu tre covid 19-dödsfall. Under onsdagen avled en äldre man, berättade regiondirektör Alf Jönsson vidare.
Antalet smittade i Skåne har nu börjat öka, under onsdagen konstaterades elva nya fall. Men Alf Jönsson sade si vara säker på att det går att påverka utvecklingen..
– Vi har fortfarande chansen att begränsa smittspridningen. Det vi gör nu är avgörande för de närmaste åren.
Region Skåne förbereder nu för att stärka upp sjukvården med extra kapacitet. På presskonferensen berättade Alf Jönsson, regiondirektör, Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör och Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, om läget i Skåne.
Tillgången till intensivvårdsplatser är kritisk. I normalläget finns 60 iva-platser på Skånes fem akutsjukhus – det finns en plan för att kunna fördubbla antalet, berättade Pia Lundbom.
En åtgärd är det mindre fältsjukhus som nu uppförs av Försvarsmakten utanför Helsingborgs lasarett och som ska rymma iva-platser.
– Det är en kapacitet tänkt för hela Skåne, underströk Pia Lundbom.
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, Alf Jönsson, regiondirektör, och Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, vid torsdagens presskonferens med Region Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Hittills har Skåne 254 konstaterade fall av covid 19 och Smittskydd Skåne bedömer att regionen fortfarande bara är i början av epidemin.
– Majoriteten av de med påvisad covid-19-infektion i Skåne, knappt 200, är diagnosticerade före 15 mars och är huvudsakligen personer som smittats under resa utomlands. De som fått diagnos därefter är huvudsakligen smittade i Sverige, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare.
De som insjuknat finns i alla delar av Skåne, och i snitt upptäcks fem nya fall per dag som behöver läggas in på sjukhus.
– Men igår, under onsdagen, hade vi elva nya fall, konstaterade Mattias Waldeck.
– Om detta är tecken på början till smittspridning och en ökad vårdbelastning är svårt att säga. Det är hittills inte en kraftig ökning.
Alf Jönsson och Mattias Waldeck uppmanade därför alla att fortsatt hålla hårt på hygienråd, att inte besöka äldre och respektera besöksförbud på äldreboenden och sjukhus.
Från sjukhusen rapporteras att många patienter går ut från avdelningar och träffar anhöriga och vänner. Men några ytterligare restriktioner, som att stänga sjukhuskaféer, är inte aktuella. Ännu.
– Vi börjar med en uppmaning. Om det inte hjälper tar vi till andra beslut,, sade Alf Jönsson.
Fakta

Gårdagens siffror i Skåne såg ut så här:

Antal konstaterade fall i Skåne: 244

Antal provtagna i Skåne är cirka 3 300

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus: 23, varav 6 i intensivvård

Antal dödsfall: 2

Gå till toppen