Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Så påverkas skånska evenemang av corona

Malmö stadsteater, Malmö Live, Skånes dansteater, Malmö opera, Moderna museet, Inkonst, Moriskan, Babel… På bara en vecka har flera av Malmös stora kulturinstitutioner tvingats stänga ner sin publika verksamhet. Sydsvenskan håller löpande koll på hur skånska evenemang drabbas av coronasmittan och uppdaterar artikeln nedan.

Malmö Live är en av alla aktörer som nu stänger helt på grund av corona-viruset.

Bild: Patrick Persson

Annons

Malmö

• Malmös mest etablerade americana-scen, Folk å Rock vid Lilla torg, har nu beslutat att ställa in alla konserter under hela april. I vissa fall flyttas konserterna fram till ett ännu okänt datum. Detta innebär att det blir inga konserter i mars och april med Dr Feelgood, Andi Almqvist, Mike & The Moonpies, Neal Francis, Christopher Paul Stelling, Claes Janson, Jesse Malin, Vocal Club Syd, Supersuckers, Staffan Hellstrand, Anders F Rönnblom och Lurie Bell Band m fl. Kaféet och skivbutiken håller dock fortsatt öppet. Några nya datum är redan klara. Jesse Malin: 13 november. Supersuckers: 17 november. Dr Feelgood: 11–12 februari 2021. Handsome Family: 20 februari 2021.

• På torsdagen fattade även Babel beslutet att stänga igen helt. De nya beskeden om bordsservering gjorde verksamheten svår att upprätthålla. ”Vi permitterar all fast personal och ska försöka hitta lösningar på att dra ner våra kostnader så mycket som möjligt”, säger Viktor Andersson på Babel. Babel hade redan valt att flytta konserter med Osebol, Magnum, David Ritschard, Steve Buscemi's Dreamy Eyes, Meute, Klara & Jag samt KSMB till senare i höst. Musiktävlingen Emergenza är nu uppskjuten till augusti.

Annons

Annons

Nöjesteatern har nu beslutat sig för att flytta vårens musikal med Pippi Långstrump till hösten. Nytt premiärdatum för ”Pippi kommer till stan” blir den 8 augusti och senare under augusti och september ger sig musikalen ut på turné till Ystad, Helsingborg, Kristianstad och Karlskrona. Nöjesteatern har tidigare flyttat föreställningen med Robert Wells, Anders Berglund och Peter Harryson den 27 mars till hösten.

•I april skulle Lilith Performance Studio haft premiär för Henrik Lund Jørgensens nya performanceverk som handlar om ett verkligt öde med en mans minnesförlust. Men coronaviruset gör nu att även Lilith Performance måste tänka om. Nytt premiärdatum är den 3 september.

Malmö Arena tvingas flytta på ytterligare konserter. Danny Saucedos show den 16 maj är nu framflyttad till den 12 juni. Den stora 2000-talsgalan "We love the 2000's" skulle ha ägt rum den 18 april med Wyclef Jean, T.A.T.U, Bomfunk MC's, Cascada, Kate Ryan, Günther, Amy Diamond, Da Buzz m fl på scen. Nu är det bestämt att galan flyttas till ett ännu oklart datum i år eller nästa år. Även Sven-Ingvars konsert den 24 april flyttas till den 16 oktober. Sedan tidigare var det klart att konserten med kanadensiske rockstjärnan Bryan Adams flyttas till den 23 maj och att spelningen med Bo Kaspers Orkester den 3 april flyttas till den 18 september.

• Beskedet om att enbart tillåta bordsservering har gjort att Grand Öl & Mat nu meddelar att de kommer att behöva ställa in en del konserter och klubbar. Releasekonserten med Malmömusikern Lotta Wenglén på fredag den 27 mars är inställd, men istället ska hon nu framföra sina låtar framför en kamera och livestreama spelningen.

Palladium på Södergatan har ställt in eller flyttat alla föreställningar fram till i mitten av april. Bröderna Norberg, som gjort sig kända för svenska folket med sina melodifestivalparodier, flyttar sin konsert till 2021. Föreställningarna med Kathrine Windfeld Big Band, Eric Gadd, Carl Stanley, Katrin Sundberg, Mira Aasma & Ture Butler samt Kap Verde-sångerskan Lucibela skjuts upp till i höst. Konserter med Marinens musikkår, Spårvägens musikkår och Glenn Miller Orchestra är däremot helt inställda.

Annons

Annons

Kulturbolaget meddelar den glada nyheten att en konsert faktiskt blir av. Skånska rockbandet Royal Republic kommer att spela fredagen den 27 mars inför en tom lokal, men konserten kommer att livestreamas på KB:s och Royal Republics Facebooksidor. Desto fler konserter har blivit framflyttade. Norska metalbandet Kvelertak, amerikanska protestbandet Brass Against, tyska hårdrockaren Axel Rudi Pell, kanadensiska rocktrion Danko Jones, 80-talslegendarerna Howard Jones och Kim Wilde, syntharna Covenant, samt svenska Johnossi, Slowgold och Eric Gadd har alla flyttat fram sina konserter. Konserten med Stacie Collins och Richard Lindgren har helt ställts in.

Slagthuset har flyttat på föreställningar de senaste dagarna. Komikern Johanna Nordströms föreställningar i april är nu flyttade till den 18 september. Lisa Nilssons konsert blir nu av den 7 september, Arvingarnas den 17 september, Smith & Tells den 26 september, Petters den 7 november och Pernilla Wahlgren gör flera föreställningar i september och november.

Skånes dansteater har valt att förlänga sitt speluppehåll till resten av april månad. Det innebär att hela den tänkta spelperioden för nya ”Second landscape” nu har ställts in och likaså en planerad turné till Barcelona. Dessutom har dansteatern nu ställt in gästspel i maj från Black Box Dance Company och Balettakademien.

• Rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan hade redan ställt in alla konserter med internationella och större svenska band, men beskedet om att inte tillåta barservering gör att de nu stänger klubben helt i väntan på bättre tider. På nya sajten Save Plan B har de sjösatt en rad åtgärder med presentkort, virtuella ölbiljetter och annat för att överleva under den nedstängda tiden.

Annons

Malmö konsthall har hittills kört på ganska mycket enligt plan, men nu har de meddelat att deras stora vårsatsning, klimatoperan "Sun & Sea", måste skjutas upp. Denna litauiska operaperformance vann Guldlejonet vid Venedigbiennalen förra året och skulle ha satts upp i maj. Karantäner, utreseförbud och stängda gränser gör föreställningen omöjlig att sätta upp. Ny premiär blir i maj 2021.

Annons

Victoriateatern på Södra Förstadsgatan stänger nu också helt och hållet fram till den 25 april. Det innebär att åtminstone sjutton konserter den kommande månaden är inställda eller flyttade. Bland dem finns spelningar med Lisa Miskovsky, Reign, Paolo Russo Trio, Viktoria Tolstoy & Pierre Swärd, New Tide Orquesta samt många fler.

• Det stora nöjespalatset Moriska Paviljongen i Folkets Park har beslutat sig för att hela stänga. All verksamhet är inställd och man erbjuder sig dessutom att ställa med arbetskraft och lokaler till vården. Läs mer här.

• Även Form/Design Center har valt att stänga sin publika verksamhet. Beslutet just nu är att hålla stängt från lördagen den 21 mars till den 13 april. ”Vi ser nu över hur vi, likt andra kulturinstitutioner som valt att stänga, kan tillgängliggöra våra utställningar och annan verksamhet digitalt”, skriver de i ett pressmeddelande.

• Även Malmö scenfest, som tidigare kallas Teaterns Dag, ställs in. Beslutet fattades vid ett möte på fredagen den 20 mars. Malmö scenfest skulle ha genomförts på ett antal Malmöscener den 28 mars, men så blir det inte.

Annons

Malmö stadsteater och Malmö Live konserthus meddelade den 20 mars att de tillsammans med ägaren Malmö stad beslutat att stänga från och med den 23 mars till den 30 april. Läs mer här om hur det påverkar enskilda föreställningar på Malmö stadsteater. På Malmö Live har man sedan tidigare flyttat på en lång rad föreställningar. Bland annat "Lord of the Rings"-konserten", balettfesten ”Etoile Ballet Gala” och Molly Sandéns och Smokies konsert. Andra arrangemang är helt inställda så som Whitney Houston-hyllningen ”The Greatest Love of All”.

Kortfilmsfestivalen Pixel skulle ha arrangerats den 24–25 april i Malmö och Ystad, men nu står det klart att festivalen ställs in. Istället ska den genomföras helt online den 25 april. ”Vi satsar för fullt på att skapa en rolig online-festival för alla skånska filmentusiaster i karantänstider”, säger festivalchefen Lena Ek i ett pressmeddelande.

Annons

• Den 20–22 mars skulle Malmömässan ha fyllts med hantverksintresserade på Sy- och hantverksfestivalen, men nu är hela festivalen inställd.

Moderna Museet i Malmö stänger helt fram till åtminstone den 14 april. Det innebär att den stora utställningen med Hilma af Klint måste skjutas upp.

Konsert med Miriam Bryant på Malmö arena i början av mars – ett av de senaste stora evenemangen i Malmö.

Bild: Patrick Persson

• Först kom beskedet att kulturscenen Inkonst ställer in alla publika arrangemang under resten av mars månad. Men det räckte inte. Den 18 mars meddelades att hela april också ställs in, inklusive den stora musikfestivalen Intonal. "”Vår målsättning är att flytta så mycket som möjligt av det bokade innehållet till hösten. Om det blir i festivalform eller som utspridda nedslag vet vi inte i nuläget”, skriver Inkonst i ett pressmeddelande. Viss verksamhet kommer att genomföras och spridas enbart via livestreaming.

Annons

• Folkets Hus och Parker har meddelat att de stänger Biograf Spegeln vid Stortorget från och med torsdagen den 19 mars. Beslutet gäller även biograferna Röda Kvarn i Helsingborg och Roy i Göteborg.

• Den 25–30 april skulle Folkets Park i Malmö ha väckts till vårliv igen med den stora Vårfesten där Joy, Guleed och Promoe skulle ha stått på den nybyggda scenen. Men allt ställs nu in. Likaså blir det inte något valborgs- eller 1 maj-firande. Hårdrocksfestivalen Malmö Rock Festival i Folkets Park tvingas också flyttas fram. Även Skånes dryckesfestival i Folkets Park i maj flyttas till ett nytt datum.

• Den så populära streetfoodfestivalen Malmö Food Truck Festival i Magistratsparken kommer inte att bli en del av Malmövåren. Arrangemanget som i år skulle ha haft 35 foodtrucks på plats flyttas till senare i år. Även den stora trädgårdsfestivalen Malmö Garden Show i Slottsträdgården den 28–31 maj flyttas fram till ett senare datum.

Annons

Malmö Brandkårs orkesters stora utsålda vårkonsert ”Chess, Duvemåla och ABBA” på Slagthuset flyttas. Den 18 april skulle brandkårsorkestern ha uppträtt med Marianne Mörck som konferencier och med Anki Albertsson, Janne Åström, Christer Nerfont och Ulrika Skoglund på scen. Nu skjuts konserten upp till den 12 september och köpta biljetter gäller då.

– Det var inte ett lätt beslut eftersom det är hundra personer inblandade i produktionen. Men på tre dagar har vi nu lyckats ro ihop en lösning och en flytt. Till en början pratade vi om att dela upp konserterna i fyra mindre konserter, men det kändes inte moraliskt rätt i dessa tider, säger Joakim Goldmann på Malmö Brandkårs orkester.

Malmö opera har fattat beslutet att helt stänga. Alla föreställningar ställs in med omedelbar verkan.

Annons

• Den stora spelkonferensen Nordic Game har arrangerats i Malmö i maj de senaste sexton åren med mängder av internationella besökare från hela världen. Konferensen har blivit en av huvudaktörerna i Malmös så framgångsrika spelbransch. Beskedet nu är att årets konferens på Slagthuset den 27–29 maj kommer att bli av, om än i ett mindre format och även livestreamas för besökare som inte kan närvara på grund av corona-krisen. Dessutom har man nu satt in en extra Nordic Game-konferens den 25–27 november.

• Den skånska dryckesmässan Skånska Drycker var tänkt att äga rum den 21 mars på Folk, Mat och Möten vid Nobeltorget. Men beslut har nu fattats att skjuta upp mässan till den 12 september.

• Det blir inga exotiska djur på Stadionmässan på långfredagen den 10 april. Malmö tropikmässa faller också offer för coronaviruset och ställs in.

• Barn- och ungdomsfilmsfestivalen Buff skulle ha arrangerats i Malmö den 21–27 mars, men ställs in. Man hoppas kunna genomföra festivalen i höst istället.

Annons

• Den nya stora designfestivalen Southern Sweden Design Days skjuts upp till i höst. Festivalen skulle ha ägt rum den 7–10 maj med Lokstallarna i Kirseberg som festivalcentrum och planen var att locka designintresserade från hela världen. Men nu flyttas festivalen till den 10–13 september.

• Två föreställningar på Blå Båten av Tage Danielsson-hyllningen ”Nya friska Tage” med Kalle Lind och Mimi Terris är inställda. Nya föreställningar ges den 5–6 maj.

Malmö Öl & Whiskyfestival skulle ägt rum den 13–14 mars på Malmömässan, men evenemanget skjuts fram till 14–15 augusti.

Annons

• Lägenhetskonsertklubben Sofar Sounds finns i hundratals städer runtom i världen, så även i Malmö. Sofar Sounds har nu meddelat att de ställer in alla planerade konserter över hela världen för att inte medverka till smittspridning.

• Den 15–16 april skulle Europas största innovationskarneval för barn, Innocarnival Skåne, ha ägt rum i Folkets Park. Barn och unga från Skåne skulle har presenterat sina innovationer för beslutsfattare, skolledare och pedagoger. Men under torsdagen beslutades att ställa in hela evenemanget.

• Aktivitetshuset Stpln vid Stapelbäddsparken har beslutat sig för att stänga huset för publika events. Det innebär inga kurser, workshops eller publika aktiviteter under den kommande tiden.

Arabiska bokmässan skulle ha ägt rum den 17–19 april på Amiralen, men har nu skjutits upp och ska istället arrangeras den 2–4 oktober.

Flera större moskéer i Malmö ställer in sin fredagsbön. I ett pressmeddelande undertecknat Wakf, Islamiska förbundet, Islamic Center, Bosniska moskén, Turkiska moskén, Islamakademin och Svenska Fatwarådet står det att detta ”gäller tillsvidare och tills man fått kontroll på själva sjukdomen och dess spridning”.

Annons

• Tillväxt Malmö har beslutat att flytta fram eventet Maxa Malmö till den 11 september. Evenemanget skulle hållit den den 27 mars på Hotell Malmö Arena.

Lund

Skissernas museum har bestämt sig för att stänga hela museet. Det innebär att öppningen av Jockum Nordströms "Utan lykta" får vänta till senare i år.

• Barnlitteraturfestivalen Litteralund skulle ha ägt rum i april, men har behövt ställa in. Nu tittar de på möjligheten att genomföra festivalen i höst istället.

Mejeriet tvingas nu ställa in flera föreställningar framöver. Livepoddföreställningen "Värvet runt" med Kristoffer Triumf är flyttad till hösten. Brittiska hårdrocksbandet Massive Wagons ställer in sin konsert helt. Ståuppklubben Humorfalangen har ställt in flera datum under våren. Även Cubana Club den 21 mars är inställt. Jonathan Johanssons konsert är flyttad till 2 oktober.

Annons

Krognoshuset stänger från och med den 19 mars.

• På Lunds stadsteater ställs en rad föreställningar och konserter in. Eric Gadd skulle ha sjungit på Stadsteatern onsdagen den 18 mars, men skjuter upp sin turné till hösten. Lunds dans- och musikalgymnasiums föreställning ”Familjen Addams”, som skulle spelats den 31 mars—1 april, ställs in. Malmöoperans uppsättning av ”Hedwig and the angry inch” kommer inte till Lunds stadsteater den 7-8 april.

• Valborgsfirandet i Stadsparken den 30 april ställs in, meddelar Lunds kommun.

• Kalle Moraeus kommer inte till restaurang Viva den 8-9 maj. Däremot planeras det för att han ska komma någon gång i augusti-september.

Helsingborg

• Lördagen den 21 mars skulle fotopriset Årets Bild ha delats ut på Dunkers kulturhus. Nu står det klart att den publika prisutdelningen ställs in, men ska sändas online. Själva fotoutställningen med vinnarbilderna kommer att arrangeras som tänkt.

• Helsingborg arena och scen Ab, Hasab, ansvarar för flera av de publika scenerna i staden. Konserten med Molly Sandén på Helsingborg arena 4 april är framflyttad.

Annons

• Nöjesarrangören The Tivoli följer regeringens riktlinjer och ser nu över alla sina planerade konserter. De mindre arrangemangen i Rock'n'rollbaren kommer – som det ser ut nu – att kunna genomföras. Däremot har konserten med Atomic Swing 13 mars flyttats till 4 september.

– Konserterna med Entombed AD (20 mars) och Eric Gadd (21 mars) ska kunna genomföras. Där är vi under gränsen på 500 personer. Men allting kan ju ändras från dag till dag. Vi vet ju inte om det kommer nya riktlinjer. Och nyss fick jag besked om att The Night Flight Orchestra (som skulle ha spelat på The Tivoli den 10 april) har ställt in hela sin Europaturné. Det är tufft i nöjesbranschen just nu, säger Hasse Jönsson på The Tivoli.

Annons

• På torsdag, 19 mars, ska Minioperan Skandalen om Svenska Akademien uruppföras på Konserthuset. Och ambitionen, under rådande omständigheter är att konserten ska kunna genomföras. Lisa Nilsson var inbokad för konsert här den 28 mars. Konserten är nu framflyttad.

• Beethovens körverk Missa Solemnis var vårens stora nummer i Mariakyrkan i Helsingborg. Men det blir ingen konsert den 29 mars. Oron för coronasmitta gör att evenemanget ställs in. Kanske kan konserten genomföras i höst.

Övriga Skåne

Årets konstrundor drabbas hårt av coronaviruset. Konstrundorna i Österlen, nordvästra Skåne, sydvästra Skåne och den lilla Humleslinganrundan i nordöstra Skåne har ställt in. Även påskutställningen på Fabriken på Österlen ställs in.

•Välrenommerade Galleri Thomas Wallner i Simrishamn skulle ha gjort en stor samlingsutställning med 96 konstnärer, ”Polyfoni 5”, som var tänkt att öppna den 21 mars och pågå under konstrundan. Nu har beslut fattats om att flytta premiären till den 2 maj. Bland konstnärerna finns många välbekanta skånska namn.

Blå hallen i Höganäs ställer in sin mat-och trädgårdsmässa Det goda utelivet den 8-10 maj. Samtidigt skjuter man design- och antikmässan som skulle ha hållits den 22-24 maj till sista helgen i juni.

Köpenhamn

I Köpenhamn har risken för smittspridning lett till mycket hårdare riktlinjer. Den danska regeringen har förbjudit folksamlingar på mer än 10 personer. Det har bland annat lett till att:

Annons

• Nöjesparken Tivoli skjuter på sin våröppning från den 2 april till tidigast den 16 april.

• Filmfestivalen CPH:Dox ställs in och ska försöka visa filmerna online istället. Läs mer om det här.

• Det Kongelige Teater har ställt in alla föreställningar fram till den 29 mars.

Annons

• Nordisk Film har stängt alla sina biografer.

• Flera museer, bland annat Nationalmuseet och Statens museum for kunst, har stängt.

• Konsertställen som exempelvis DR Koncerthuset, Vega, Loppen, Pumpehuset, Amager Bio, Hotel Cecil har ställt in konserter de kommande veckorna eller dagarna.

• Experimentarium håller just nu stängt fram till den 27 mars.

• Gatufestivalen Distortion skulle ha ägt rum i juni, men skjuts nu upp till 26–30 augusti.

Själland

• Konstmuseet Louisiana i Humlebaek har stängt och öppnar tidigast 27 mars. Det betyder att samtliga arrangemang som planerats under perioden ställs in.

Har du tips på fler kulturevenemang som ställs in i Skåne? Mejla gärna till nojen@sydsvenskan.se.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan