Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säpo varnar för att Ryssland och Kina utnyttjar coronapandemin till att skada Sverige

Såväl stormakterna Ryssland och Kina som högerextremister utnyttjar coronakrisen för att skada Sverige.
– Vi har redan sett exempel på hur våldsbejakande extremism och främmande makt drar nytta av den svåra situationen, säger Säpochefen Klas Friberg.

Säpos chef Klas Friberg samt analytikerna Ahn-Za Hagström och Kennet Alexandersson.Bild: Fredrik Sandberg/TT
På torsdagen presenterade Säpo sin årliga rapport om hotbilden mot Sverige.
Medan attentatshotet från jihadister kvarstår – trots att Islamiska statens kalifat är krossat – så har två andra typer av hot ökat.
• Den våldsbejakande högerextremismen har fått större spridning och dess revolutionära budskap lockar allt fler.
• "Främmande makts" säkerhetshotande verksamhet har intensifierats och breddats, samtidigt som globalisering och digitalisering gjort Sverige allt mer sårbart.
Ett femtontal stater har underrättelseofficerare placerade i Sverige. Iran är ett land som bedriver omfattande flyktingspionage.
Men enligt Säpo är det Ryssland och Kina som utgör de största hoten mot riket.
På Säpos presskonferens – där journalister med anledning av coronapandemin inte fick närvara utan enbart fick ställa frågor via länk – kallade Klas Friberg och Säpo-analytikerna Kennet Alexandersson och Ahn-Za Hagberg de båda stormakterna ”våra motståndare”.
”Ryssland har avsikt och förmåga att försvaga Sveriges handlingskraft”, skriver Säpo i sin rapport.
Vladimir Putins regim vill försvaga demokratin i vårt land, splittra och polarisera EU, eftersom det anses stärka Ryssland och gynna dess intressen. När Sverige, liksom andra stater, är drabbade av coronapandemin passar ryska aktörer på att utnyttja situationen.
– Ryssland försöker beskriva Sverige som ett land i kaos, sa Kennet Alexandersson.
Desinformationen sprids naturligtvis inte av Putin personligen, oftast inte heller av de många spionerna på ryska beskickningar (var tredje rysk diplomat i Sverige är underrättelseofficer). Istället läggs dimridåer av vilseledande information ut via sociala medier av aktörer knutna till ryska staten.
Dessutom sker vad Säpo kallar "påverkan via proxy". Ryssland låter andra grupper, ofta högerextremister, sprida hat och desinformation.
– Både våldsbejakande extremister och främmande makt utnyttjar den här situationen, säger Ahn-Za Hagberg.
Kinas intresse för Sverige är i första hand ekonomiskt
Ett omfattande industrispionage med dataintrång i syfte att stjäla svensk teknik har pågått länge. Det kostar Sverige miljardbelopp och förlorade jobb.
Men nu slår Säpo fast att kommunistregimen i Peking även angriper Sverige för att stärka sin politiska makt.
”Säkerhetspolisen har sett hur det kinesiska underrättelsehotet har breddats och fördjupats och omfattar även cyberspionage, strategiska uppköp och påtryckningar eller hot mot bland annat svenska politiska beslutsfattare, forskare och offentliga personer”, skriver Säpo i rapporten.
Nyligen fördömde regimtidningen Global Times Sveriges hantering av virusepidemin. Sverige har "kapitulerat" inför pandemin och är nu ett "svart hål" varifrån smittan kommer att spridas över världen, påstods det i en ledare.
Kinas ambassadör Gui Congyou har upprepade gånger attackerat och försökt tysta svenska politiker och medier.
När Sverige inom kort upphandlar 5G-nät aspirerar kinesiska IT-jätten Huawei på att få kontrakt.
Klas Friberg vill inte öppet peka ut något enskilt företag. Men det är uppenbart att Säpo i sitt yttrande till regeringen knappast kommer att rekommendera det kinesiska bolaget.
– Det är viktigt att de som hanterar 5G inte har antagonistiska avsikter mot Sverige, säger Friberg.
Gå till toppen