Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Skattebetalarna riskerar få stå för notan för planerat VA-samarbete

De kommuner av jämförbar storlek (Eslöv och Lomma) som är med i VA Syd har en betydligt högre VA-taxa än Kävlinge, skriver Evelina Karlsson.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vatten och avlopp (VA) är en förutsättning för samhället. I Sverige är det även en självklarhet som vi förutsätter ska finnas. VA-organisationerna i Sverige verkar för det mesta, på gott och ont, i det tysta. Det är små organisationer i kommunens tekniska förvaltning som oftast inte gör mycket väsen av sig. Vad vill jag då ha sagt med detta?
I Kävlinge kommun har vi en VA-avdelning att vara stolta över. Det är ingen stor organisation, som många andra i vår region, men de gör ett hästjobb och mäktar med nästan allt som de stora organisationerna gör. Det är en organisation som är effektiv, ekonomisk och som sätter kommuninvånarna i fokus genom att jobba för att leverera snabba och bra resultat till användarna.
Trots detta tittar man nu från politiskt håll på att låta VA Syd ta över VA-verksamheten i Kävlinge kommun. Som jag ser det kommer detta att fördyra verksamheten och ge mig som kund en sämre service. En dag kan det vara påkallat för Kävlinge kommun att gå med i VA Syd, men med nuvarande organisation kommer det inte att ge någon positiv effekt. De anledningar som jag vill framhålla är följande:
• De kommuner av jämförbar storlek (Eslöv och Lomma) som är med i VA Syd har en betydligt högre VA-taxa än Kävlinge.
• Den beredskap som idag finns i kommunen och sköts av VA-organisationen försvinner om VA-verksamheten går över till VA Syd. Detta innebär att beredskapen måste införskaffas på annat håll och då avdelningen som sköter gator och parker saknar egen utförandepersonal och endast har upphandlade entreprenörer kan det bli kostsamt för kommunen.
• Kringkostnaden kommer att bli högre, troligen både för VA-avdelningen och kommunen. VA finansieras inte via skatten utan via VA-taxan, vilket innebär att kommunen (skattebetalarna) kommer att få stå även för den del som VA idag står för.
• Idag ingår VA-avdelningen i en teknisk enhet som skapades för att få ännu bättre samarbete mellan gata/park och VA. Om VA övergår till VA Syd kommer detta syfte att motverkas.
• Inga kostnader kommer att försvinna för att man går med i VA Syd. Alla kostnader kommer att falla tillbaka på dem som betalar skatt och VA-avgifter i Kävlinge kommun.
• Då den lokala förankringen försvinner riskerar servicen att försämras.
Då jag har insyn i branschen vet jag att det finns många som jobbar inom VA som håller med mig om att gå in i VA Syd inte kommer bli något positivt för Kävlinge kommun. Vill kommunen samarbeta med en annan kommun eller VA-organisation om ett reningsverk bör först en genomlysning av de möjliga alternativ som finns göras. En ordentlig utredning som visar vilket av de alternativen som ger bäst resultat och mest nytta per krona. Hastar kommunen in i ett samarbete med VA Syd och förstör en väl fungerande organisation kommer detta att skapa stora kostnader för oss som bor i Kävlinge kommun och risken är att detta kommer synas både på VA-taxan och skatten!
Evelina Karlsson Furulund
Gå till toppen