Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Veterinärer skulle kunna bli en bra resurs nu under coronapandemin

En veterinär kan tolka EKG från människa, förstå konsekvenser av lungsjukdom, njurproblem och även sjukdomar i många andra organ. Det skriver Torbjörn Stålhandske. Bilden visar en titthålsoperation på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg.Bild: ADAM IHSE / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det finns en mycket kvalificerad yrkesgrupp, som snabbt skulle kunna avlasta en ansträngd sjukhusvård av coronasmittade patienter. Veterinärer.
Veterinärer har en med läkare jämförbar utbildning i till exempel fysiologi. Det vill säga hur hjärta, blodkärl, lungor, njurar med flera organ fungerar. Många organ fungerar i princip på samma sätt hos människa som hos djur. På min tid var vår lärobok i fysiologi densamma som blivande läkare använde. I egenskap av veterinär jämförde jag och mina studiekamrater ständigt våra kunskaper om djur med människa av ren nyfikenhet. Skillnader och likheter.
En veterinär kan tolka EKG från människa, förstå konsekvenser av lungsjukdom, njurproblem och även sjukdomar i många andra organ. En veterinär har en bred utbildning i patologi och kan tolka histologiska förändringar även i mänskliga organ. Att arbeta aseptiskt, som är så viktigt i den här situationen, är naturligt för en veterinär.
Listan kan göras längre men läkare och veterinärer använder också samma latinska eller grekiska benämningar inom anatomi och sjukliga tillstånd.
Jag har samarbetat och publicerat vetenskapliga artiklar tillsammans med läkare inom immunologi med flera områden. Kommunikationen och förståelsen har aldrig varit ett problem på den nivån men jag har förvånat mig över att läkare och veterinärer inte har mer forskningssamarbete tillsammans om exempelvis virusproblematiken.
Ett erbjudande från SVA, som har stor erfarenhet av virussjukdomar, att hjälpa till med coronaanalyser är ett positivt steg i rätt riktning.
Veterinärer läste redan på 60-talet ämnet epizootologi, det vill säga kunskap om sjukdomar som smittar mellan djur och människor – exempelvis tuberkulos och rabies.
Veterinärer är ingen homogen grupp. Det finns många specialiteter. Det gäller i första hand att finna den grupp specialister, som med en kort introduktion kan smälta in i sjukvårdens behov.
I vilket fall som helst skulle alla veterinärer oavsett specialistkompetens eller nyutbildade göra en bättre insats än snabbutbildade personer utan medicinsk erfarenhet.
Alla eventuella juridiska problem i mitt förslag borde det ju finnas en snabb lösning på i denna kritiska situation.
Torbjörn Stålhandske
Gå till toppen