Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mattias Oscarsson: Filmbranschen skakas av coronakrisen

Storfilmer skjuts upp och inspelningar avbryts. Mattias Oscarsson rapporterar om hur viruset kan förändra branschen.

”Mulan”, James Bond-filmen ”No time to die” och ”Spring Uje spring” är några av de premiärer som skjuts upp på grund av coronakrisen.Bild: Disney SF Film Triart

Biografer stänger, premiärer skjuts upp och inspelningar avbryts. Filmbranschen skakas av coronakrisen. En effekt kan bli att maktbalansen mellan biografer och strömningstjänster rubbas. ”Det kommer att svida för alla, vi kommer att få se konkurser”, säger Mattias Nohrborg på Triart.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
En av vårens mest emotsedda svenska biofilmer var ”Spring Uje spring”, en tragikomisk och sann berättelse om hur artisten Uje Brandelius drabbades av Parkinson, i regi av Henrik Schyffert. Filmen möttes med stort jubel på Göteborgs filmfestival i februari, och filmdistributören Triart hoppades på en publiksuccé och planerade för en bred lansering över hela landet fredagen 20 mars. En vecka innan, den 13 mars, ställde man in allt, på grund av coronakrisen. Nu kanske det känns självklart, men då var Sverige fortfarande i ett läge då allt stod och vägde. Det är lätt att glömma hur snabbt allt har gått.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen