Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals intensivvårdas i Frankrike

Nära hälften av intensivvårdsplatserna i Frankrike upptas av patienter med covid-19. Parisregionen slår larm om att sjukhusen befaras nå kapacitetsgränsen inom något dygn. Och antalet dödsfall ökar.

Läkare utanför ett tält som används som ett väntrum för personer med coronasymtom vid ett Parissjukhus.Bild: Christophe Ena/AP/TT
– Vi behöver klart hjälp i (huvudstadsområdet) Île-de-France, eftersom det som hände i landets östra delar kommer hit, säger Frédéric Valletoux, ledare för sjukhusfederationen FHF, till tv-stationen BFM.
Omkring 3 800 patienter med covid-19 upptar nu nästan hälften av intensivvårdsplatserna. Nära 2 000 med virussjukdomen har avlidit på landets sjukhus, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
– Vi når vår kapacitetsgräns om ett eller två dygn, fortsätter han, och tillägger att Frankrike måste ”öka antalet patientförflyttningar” för att jämna ut trycket mellan regionerna.
Sådana satsningar är redan i gång. I torsdags gick ett första specialinsatt höghastighetståg med patienter från Alsace i öster till Pays de la Loire i väster, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Även militären har satts in för att förflytta patienter.
I Frankrike väcker just nu också en 16-årig flickas död i Paris uppmärksamhet. Fallet är mycket ovanligt och sticker ut, eftersom de allra flesta som hittills har avlidit har varit äldre personer med underliggande sjukdomar.
– Hela tiden har vi fått höra att viruset inte drabbar unga. Vi trodde på det, som alla andra, säger flickans mamma till AFP.
Tonåringen hade hostat i några dagar när hon i lördags började få svårt att andas. På sjukhus genomgick hon flera tester och undersökningar.
Sedan försämrades hennes tillstånd snabbt. Mamman beskriver Parisfamiljens förlust som outhärdlig.
Enligt mamman hade flickan inte några kända underliggande sjukdomar.
16-åringen finns bland de 665 personer som de två senaste dygnen avlidit på sjukhus i covid-19 i Frankrike. Enligt Jérôme Salomon vid hälsodepartementet finns personer som avlidit på ålderdomshem eller i sina hem ännu inte med i statistiken.
Salomon tillägger att antalet smittade stigit till nästan 33 000 på fredagen.
Stränga regler har införts för att bekämpa smittspridningen. Skolor håller stängt och människor har beordrats att isolera sig i sina bostäder. Det enda som är tillåtet är turer till mataffärer eller apotek samt motionsrundor på en timme. Den som tränar måste göra det ensam eller i sällskap av ett barn och hålla sig inom en radie av en kilometer från hemmet.
Tidsperioden för de nya reglerna utökas nu till åtminstone den 15 april, meddelar premiärminister Édouard Philippe på fredagen.
Parallellt försöker myndigheterna få hem omkring 30 000 medborgare som är fast utomlands. Det är ett pågående arbete, och senaste veckan har 100 000 fransmän tagits hem, enligt utrikesminister Jean-Yves Le Drian.
Gå till toppen