Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är det gratis att parkera på gatan i Lund

Det kan gå fort i kristider. På torsdagskvällen klubbade kommunfullmäktige beslutet. På fredagsmorgonen började man skylta om till gratisparkering på gatorna i centrala Lund.

Gatorna i centrala Lund skyltas om på fredagsmorgonen. Dagen innan hade fullmäktige beslutat om gratis parkering för att locka besökare till den krisdrabbade centrumhandeln.Bild: Patrik Renmark
Gratis parkering i två timmar på gatuparkering. Det var en av krisåtgärderna för att rädda den pandemidrabbade centrumhandeln som ett decimerat kommunfullmäktige klubbade på torsdagskvällen. Alla partier förutom Fi ställde sig bakom beslutet.
Fullmäktiges beslut träder i kraft så fort protokollet är justerat, vilket i vanliga fall sker veckan efter sammanträdet. För att få i gång krisåtgärderna så fort som möjligt justerades protokollet denna gång omedelbart, efter avslutat möte på torsdagskvällen.
Det innebär att alla ändringar i regelverk redan är i kraft, även gratis parkering, säger fullmäktiges ordförande Mats Helmfrid (M).
– Syftet med beslutet är att de som inte vill eller kan åka kollektivt nu ändå ska kunna fortsätta att handla i centrum.
Direkt på fredagsmorgonen började kommunens personal skylta om. Det sker genom att man tejpar ny information på befintliga skyltarna. Tejpen kan tas bort när gratis parkering upphör, vilket enligt nu gällande beslut är den sista maj, säger kommunens parkeringschef Fredrik Gustavsson.
– Det är en lite speciell uppgift, och vi vet ännu inte om vi hinner skylta om allt i dag. Vi kommer också att titta på om det finns några ställen där det är olämpligt eller inte fungerar.
Är det skylten som gäller, ska man vänta med att parkera gratis tills skylten är uppe?
– Det är skyltarna som gäller.
Fullmäktiges ordförande Mats Helmfrid säger dock att beslutet gäller även på de platser där skyltarna inte har hunnit ändras.
– Det gör faktiskt det. För att man ska kunna få p-böter måste det finnas ett beslut i botten och det måste vara rätt skyltat. Jag vet ju inte heller hur sjukdomssituationen på förvaltningen ser ut och hur snabbt de hinner skylta om.
Men hur ska man då veta var man kan stå gratis utan att riskera böter, så länge det inte är omskyltat?
– Ja, då får man gå in och läsa på kommunens hemsida.
I parkeringshuset Svane på Gasverksgatan införde kommunens parkeringsbolag LKP redan förra veckan gratis parkering i fyra timmar.
Gå till toppen