Annons

Annons

Annons

Annons

opinionCoronapandemin

Aktuella frågor
”Oron är stor över att läkemedlen inte ska räcka till. Återför apoteken under statlig kontroll.”

När Ulf Kristersson och hans allianskollegor genomförde avregleringen av Apoteket bortsåg de från att det kunde få allvarliga effekter i tider då människor var i störst behov av mediciner. Som till exempel nu under coronakrisen. Det skriver Enna Gerin, Patrik Lundqvist och Mari Rustad, medlemmar i S-föreningen Reformisterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fram till 2009 hade Sverige en väl fungerande läkemedelsförsörjning, skriver artikelförfattarna.

Bild: Rolf Olsson

Annons

Den konkurrens som numera finns bland apoteken i Sverige har enligt en rad undersökningar från bland annat Konkurrensverket medfört dyrare läkemedel och sämre tillgänglighet i vissa delar av landet. Dessutom har konkurrensen skapat ett just-in-time-system där få läkemedel lagerhålls. Under den rådande coronakrisen är det en livsfarlig situation. Staten behöver nu ta ansvar för läkemedelsförsörjningen.

Fram till 2009 hade Sverige en väl fungerande läkemedelsförsörjning. Genom statliga Apoteket AB samordnades lagerhållningen av viktiga mediciner så att tillfälliga produktionsstopp i läkemedelsfabriker inte skulle drabba patienter och sjukhus. Apotekets utbud av dyra hudkrämer var kanske inte det bästa, men någon brist på läkemedel fanns inte.

Annons

Systemet fungerade utmärkt. Apoteket hade högst förtroende bland alla företag i Sverige, enligt Svenskt kvalitetsindex. Men det var statligt och därför ville statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) slå sönder det. Visionen för privatiseringen var att det skulle finnas en apotekare i varje gathörn, som personligen servade läkemedel åt sina lokala patienter. Det skulle öka tillgängligheten och sänka priset. Men så blev det inte.

Annons

Riskkapitalbolag köpte upp en stor mängd apotek. Det bildades ett oligopol med högre priser och idag konkurrerar fyra apoteksjättar om kunderna. Samtidigt avskaffade apoteken lagerhållning av viktiga mediciner.

I det marknadsfundamentalistiska just-in-time-systemet har restnoteringar blivit standard. Det betyder att tillverkare inte kan leverera den medicin som efterfrågas.

Förra året rapporterade Läkemedelsverket en 36-procentig uppgång i antalet restnoteringar jämfört med året innan. Bristen gäller de flesta läkemedel, från cancermediciner, huvudvärkstabletter och hjärtmediciner till psykofarmaka. Det rådde en akut brist på litium – en livsviktig medicin för 60 000 svenskar med bipolär sjukdom. Hastiga avbrott i medicineringen skapar stort lidande och kan leda till psykoser och i värsta fall självmord.

Litiumbristen berodde i huvudsak inte på att tillverkaren, fabriken,fick slut på ingredienser – det händer då och då – utan på att apoteken inte tjänar på att ha mediciner i lager. De behöver upprätta ett slimmat flöde mellan fabriken och patienten så att de slipper hantera lagerkostnaden. Då räcker det med att en substans saknas i Rumänien för att patienter i Sverige ska riskera döden. Så fungerar marknadsprincipen i praktiken.

Annons

När Ulf Kristersson och hans allianskollegor genomförde den ideologiskt motiverade avregleringen av Apoteket bortsåg de från att det kunde få allvarliga konsekvenser i tider då människor var i störst behov av mediciner. Som till exempel nu under coronakrisen.

Annons

Svensk sjukvård står inför den största utmaningen i modern tid. Över 3 000  personer har än så länge konstaterats smittade av coronavirus. Flera sjukhus runt om i landet förväntar sig en oerhört ansträngd situation, med ett stort antal patienter i behov av intensivvård. Oron är stor över att läkemedlen inte ska räcka till. I sina hem sitter dessutom hundratusentals äldre och andra personer i riskgruppen med stora behov av säkrad lagerhållning av läkemedel. Men med nuvarande system är ovissheten omfattande.

Det är hög tid för staten att ta över ansvaret för tillhandahållandet av mediciner till människor i hela landet. Apoteken bör därför återföras under statlig kontroll för att säkra den svenska läkemedelsförsörjningen.

Enna Gerin, styrelseledamot i Reformisterna.

Patrik Lundqvist, forskare i farmaci vid Uppsala universitet och medlem i Reformisterna.

Mari Rustad, socialdemokratisk kommunpolitiker i Älvdalen och medlem i Reformisterna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan