Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellingepolitiker i riskgrupp kritiska till brist på digitala möten

Flera kommuner har redan valt att övergå till digitala möten för att minska coronavirusets framfart – men inte Vellinge. Nu riktar oppositionen skarp kritik mot att äldre politiker och förtroendevalda med anhöriga i riskgrupp utestängs från att delta i beslut.

För att minska smittspridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer att äldre och personer i riskgrupper bör undvika sociala kontakter. I vardagen får de nya rutinerna konsekvenser för hur kommunpolitiken kan bedrivas i nämnder och fullmäktige.
Den nya kommunallagen lämnar utrymme för att möten kan bedrivas på distans. Förutsättningen är att det sker genom bild- och ljudöverföring i realtid – och att både de som lyssnar in och de som fysiskt befinner sig på mötet kontinuerligt kan se och höra samtliga deltagare.
Fakta

Så gör andra kommuner

Nyligen fattade Helsingborg beslut om att ledamöter ska kunna delta vid fullmäktiges sammanträden via en digital länk. De har också möjlighet att yttra sig i debatten och rösta hemifrån.

I förra veckan fattade även Malmös fullmäktige beslut om att ändra arbetsordningen så att nämndsmöten kan hållas digitalt.

På torsdagen godkändes samma lösning för Lunds nämnder och styrelser. Det ska också utredas om samma förutsättningar kan gälla för kommunfullmäktige.

Även Landskrona och en rad andra kommuner utreder möjligheten i nuläget.

Andra grundkrav är att fler än hälften av ledamöterna måste närvara för att församlingen ska vara beslutsfattande – och att förändringen kan göras först efter ett fullmäktigebeslut.
I ett utskick från kommunledningen till samtliga partiers gruppledare konstateras nu att det i dagsläget saknas rätt teknik för att genomföra mötena – och samtidigt garantera rättssäkerheten. Något som väcker kraftig kritik från oppositionspartierna. Argumentet: Politiker i riskgruppen, eller som har anhöriga i gruppen, utestängs från att utöva sitt uppdrag som förtroendevald.
"Det känns snopet. Jag läser ju in mig på alla handlingar och funderar på hur jag/vi i MP ska ställa oss i frågan. Och sedan kan jag inte framföra mina åsikter, säger Ann Stenberg (MP) i Vellinge.Bild: Privat
En av politikerna som drabbas personligen är Ann Stenberg (MP), bland annat ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i omsorgsnämnden, som redan har missat flera möten.
– Eftersom jag har fyllt 70 måste jag avstå. Och jag tror att gruppen förtroendevalda som utestängs från att påverka är så mycket större än man tror, säger hon.
Situationen får också stora konsekvenser för kommunens mindre partier. Till exempel kan ingen av MP:s två ordinarie ledamöter delta på nästa fullmäktige, om läget inte förändras.
"Skolorna klarar det här på distans, alla kämpar för att det ska fungera. Då hade jag hoppats på en lösning även i vår kommun", säger MP:s gruppledare Angela Everbäck, som måste avstå från mötena av privata skäl.Bild: Albin Brönmark
Centerpartiets gruppledare Magdalena Nour har reagerat starkt.
– Folkvalda ska inte behöva riskera sin hälsa för att delta i ett möte. Att kommunen saknar teknisk kapacitet eller kompetens att genomföra det här är under all kritik, säger hon.
"Vellinge ska ligga i framkant och vara först på allting. Och vi är ju långt fram i det digitaliserade. Men tydligen inte här", säger Magdalena Nour (C).Bild: Lars Brundin
Frågan kommer upp på fullmäktige i slutet av april. Och Carina Wutzler (M) menar att ett beslut om distansmöten inte är aktuellt innan tekniken är testad – och på plats.
– Vi måste rätta oss efter gällande lagstiftning. Vi fattar viktiga beslut som rör och påverkar enskilda personer. Jag vill inte hamna i en situation där man kan överklaga beslut för att vi har fattat dem på ett sätt som inte uppfyller lagens krav, säger hon.
"Vi har inte tekniken på plats i nuläget. Man måste också fundera på sekretess, voteringar och hur mötet påverkas om uppkopplingen går ner, blir det ogiltigförklarat då? Jag tror inte alla har förstått hur strikt det här är reglerat i lag", säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.Bild: Hussein El-alawi
En rad andra kommuner har redan fattat beslut, varför inte Vellinge?
– Jag har haft kontakt med kollegor i andra kommuner. En del har tagit beslut om digitala möten, men inte testat ännu. Andra säger att man inte har tekniken och en del saknar tydliga riktlinjer, säger Carina Wutzler, som menar att en annan avgörande faktor är sekretessfrågan.
Hur ser du på att politiker i riskgrupper känner sig utestängda?
– Man kan kalla in ersättare. Det här är ju en exceptionell situation, säger Carina Wutzler.
Gå till toppen