Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bolag krävde staten på miljarder – får noll

Sverige beslutade att förbjuda uranprospektering och uranbrytning 2018. Arkivbild.Bild: Per Larsson / TT
Bolaget Aura Energy krävde svenska staten på 1,8 miljarder kronor i ersättning efter att Sverige beslutade att förbjuda uranprospektering och uranbrytning 2018. Nu har jurister granskat kravet och kommit fram till att bolaget inte har rätt till en enda krona, rapporterar SVT Jämtland.
Australiska Aura Energy prospekterade efter uran i Oviken i Jämtland under många år, men verksamheten fick avbrytas tvärt.
I november 2019 skickade bolaget ett kravbrev till regeringskansliet om ersättning. När statens jurister nu tittat på kravet ser de att Australien inte har ratificerat energistadgeföredraget, det föredrag som Aura Energy hänvisar till, varför de inte har någon laglig rätt till ersättning.
– Australien har förvisso skrivit under fördraget, men landet har inte ratificerat det, säger Johan Sidklev, en av de jurister som företrätt Sverige, till SVT.
Bolaget har nu möjlighet att ta frågan till ett internationellt skiljeförfarande under energistadgefördraget, alternativt stämma Sverige i allmän domstol.
Gå till toppen