Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ovanlig söndagsmässa i Husie

I församlingshemmets kyrka i Husie hölls högmässa som vanligt på söndagen, men med en del lite ovanliga inslag. Majoriteten av deltagarna sjöng med i psalmerna från sina vardagsrum.

Prästen Gunhild Winqvist Hollman höll i söndagdmässan i kyrkan i Husie församlingshem.Bild: Lars Brundin
En handfull besökare är på plats i kyrkan, men högmässan livesänds också via en mobilkamera för dem som av olika anledningar inte kan vara fysiskt närvarande.
Innan nattvarden rusar prästen Gunhild Winqvist Hollman ut för att tvätta händerna. Istället för att deltagarna själva doppar brödet i vinet, eller tar en klunk ur bägaren doppar prästen med de nytvättade händerna oblaten i vinet.
Deltagarna på gudstjänsten är utspridda i bänkraderna och handsprit finns att tillgå i ingången till kyrklokalen.
– Det är viktigt att de som kommer hit känner sig trygga med att vi gör vad vi kan, säger Gunhild Winqvist Hollman.
För Gunhild Winqvist Hollman var det första gången som hennes gudstjänst och predikan livesändes.
– Jag har sett bilder på Facebook som jag har tyckt var ganska roliga. Det är präster som inte fått någon församling alls med sig i kyrkan och som har bett deltagarna skicka in bilder på sig som de har satt ut i bänkarna, säger hon.
– Jag förstår det kan jag säga, jag vet ju inte riktigt vilka det är som är med och följer gudstjänsten när jag inte kan se dem, men jag gör heller inget annorlunda bara för att de deltar via nätet, fortsätter hon.
En vanlig söndag brukar ungefär 35 personer samlas i kyrkan i Husie församlingshem. Enligt Facebook nåddes 271 personer av dagens livesändning.
– Vi har ingen ambition att göra professionell tv, vi gör nödlösningar för att bevara kontakten med de som brukar vara här och de som kanske hade velat komma hit i tider som dessa, säger Gunhild Winqvist Hollman.
De anställda i församlingen ringer runt till äldre och till personer som tillhör olika riskgrupper och som brukar delta i den ordinarie verksamhet.
– Ingen ska sitta övergiven och ensam någonstans och om det är någon som behöver hjälp så organiserar vi det på olika sätt, säger Gunhild Winqvist Hollman.
Svenska kyrkans evenemang är offentliga och det gör att begravningar, bröllop och dop omfattas av regeringens gräns på folksamlingar om 50 personer.
Gunhild Winqvist Hollman berättar att anhöriga åtminstone i ett par, tre fall valt att hålla begravningen med ganska få deltagare och så har man valt att senarelägga minnesstunden som ofta hålls efteråt.
– Vi har också satt in stand by-listor för att ha koll på vem som ersätter vem om någon av oss vaknar med ont i halsen och inte ska åka iväg och begrava någon. Vi kommer att hjälpas åt församlingarna emellan om det behövs. Man får vara beredd att gå in och ta en begravning med kort varsel, säger hon.
"Jag har inte gjort det än, men jag skulle också kunna stå utanför ett fönster och prata", säger Sara Eriksson, diakon i Husie församling.Bild: Lars Brundin
Sara Eriksson är diakon i församlingen och även hon har den senaste tiden pratat mycket i telefon med medlemmarna.
– Jag vill ha lite koll på hur folk har det, hur dem tacklar det. Jag har i detta skedet mer aktivt tagit kontakt med äldre, de som just nu inte kan komma hit, säger hon.
Hon har inte märkt av någon ökad efterfrågan på samtal, men de gånger hon ringt upp har hon "öppnat upp en dörr". Människor vill prata om viruset, vad man har hört och sett. Men också det jobbiga med att vara ensam eller isolerad.
– Om man i vanliga fall sliter med ensamhet är det här situationen utmanande. Jag har inte gjort det än, men jag skulle också kunna stå utanför ett fönster och prata, bara för att man ska få se en levande varelse. Endast fantasin sätter gränser, säger Sara Eriksson.
Gå till toppen