Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgare köpte loss 750 omtalade andningsskydd till sjukvården

I fredagens avsnitt av SVT:s ”Svenska Nyheter” köpte programmet 500 andningsmasker från avhoppade AfS-politikern William Hahnes lager. Efter satirprogrammets slut blev helsingborgaren Joachim Samuelsson uppringd av redaktören som undrade om han kunde matcha deras köp. Då köpte han och hans vänner upp resten av lagret.

Joachim Samuelsson, vd för Crunchfish.Bild: Jenny Leyman
– Jag blev överraskad när en Diana Olofsson ringde. Hon sa att hon var redaktör för ”Svenska Nyheter” och frågade om jag ville vara med och göra en insats för vården, säger Joachim Samuelsson som bor i Helsingborg och är vd för Crunchfish, ett skånskt bolag som utvecklar mobila betallösningar.
William Hahne var fram till i måndags vice partiledare i högerradikala Alternativ för Sverige. I samband med att coronakrisen tog fart i Sverige köpte han in ett parti med andningsskydd med så kallade FFP2-filter som han försökte sälja för 249 kronor stycket – cirka tio gånger mer än det vanliga priset i handeln. Kritikstormen lät inte vänta på sig och William Hahne avgick från sin post.
SVT-programmet ”Svenska Nyheter” valde på fredagen att ägna ett segment åt turerna kring de uppmärksammade andningsskydden. Då det var deras sista avsnitt för säsongen valde de att lägga sin kvarvarande del av programbudgeten till att köpa skydd från William Hahnes lager till ett reducerat pris.
”Man kan tycka vad man vill om mitt affärsinitiativ men det är ett faktum att svenska sjukhus idag hade haft 1750 stycken färre andningsskydd om inte jag hade tagit stora ekonomiska risker för att importera hem dessa till Sverige” skriver William Hahne själv på sociala medier.
Men hur kom det sig att redaktören för SVT-programmet ringde till just Joachim Samuelsson i Helsingborg?
– Det var mina vän Robert Lillhonga (filmregissör till bland annat ”Hata Göteborg”) som tipsat henne om att hon skulle ringa mig. Och det gjorde hon. De skulle ta 50 000 kronor av deras budget och frågade om jag kunde matcha det, och det ville jag.
Joachim Samuelsson hörde även av sig till två vänner, som vill vara anonyma, som också ville vara med.
– Jag fick napp hos några andra helsingborgare. Den ene sa att han matchade mitt köp, och den andre köpte 250 masker. Har man de ekonomiska möjligheterna så är det fint att kunna hjälpa till. Det är viktigt att vi alla sluter samman och hjälper till på något sätt.
Under fredagens sändning av ”Svenska Nyheter” visades hur 1000 skydd som han och SVT köpt lämnades över till en överlycklig läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under lördagen fick Joachim Samuelsson en film som visar när de skydd som hans vänner köpt överlämnades till ett behövande äldreboende i Bromma som också drabbats av coronaviruset.
– Vi köpte loss lagret och det är redan ute i vården. För mig spelar det ingen roll i vilken stad det kommer till användning, överallt där det behövs ska man skänka till, säger Joachim Samuelsson.
Gå till toppen