Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pedagog med violinen som arbetsredskap

Han är musikdirektören som tror mer på samspelet mellan lärare och elev än på att sitta och läsa noter. – Eleverna lär sig bättre av att lyssna på sin lärare än att lära sig läsa noter. Det kan de göra senare, menar han. Nu fyller Bo Ingvar Olsson 85 år.

Sedan några år bor Bo Ingvar Olsson i Klitterbyn utanför Ängelholm. Där firar han även sin födelsedag med familjen.Bild: Niklas Gustavsson
Han är född och uppvuxen vid Dalaplan i Malmö. Redan som liten tyckte hans far att syskonen skulle lära sig något instrument.
– Min bror provade bleckblås men det gick inte alls. Först när han fick tag i klarinetten lossnade det för honom och han hamnade så småningom i MSO. Själv fick jag prova en fiol och fastnade direkt för den.
Han gick kurser och fick så småningom börja spela i en av alla de restaurangorkestrar som fanns på den tiden.
– Det blev så mycket jobb att jag hoppade av gymnasiet för att satsa på musiken.
Till sist tröttnade han ändå på restaurangspelandet och började plugga på musikkonservatoriet i Malmö. Examen fick han dock avlägga i Stockholm eftersom Malmö inte hade någon musikhögskola då.
– Jag tror att jag är den siste malmöiten som tagit examen i Stockholm.
Efter examen var det dags att läsa upp gymnasiebetygen så han blev kvar ett år i Stockholm och gick på Komvux.
– Jag jobbade även lite som lärare men det var inte så kul där och då så jag sökte jobb runt om i landet tills jag fick en tjänst i värmländska Charlottenberg.
Där blev han kvar i fem år och passade samtidigt på att träffa och gifta sig med Gunnel.
– På somrarna arbetade jag som programledare för Reso på Gotland. En dag kom en busslast flickor som skulle bo hos oss. En av dem var Gunnel som då var nyutbildad hushållslärare. Jag lyckades övertala henne att söka jobb i Charlottenberg där jag visste att det behövdes en sådan lärare.
– Hon hade blivit lovad en lägenhet men när hon kom fanns det ingen så jag erbjöd henne att hyra ett rum hos mig. Sedan blev det som det blev ...
Bo Ingvar läste vidare till violinpedagog och ville sedan skaffa sig en fil. lic. i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.
Då var det dags att lämna Charlottenberg efter fem år och paret hamnade i Munka Ljungby.
Bo Ingvar fick jobb på musikhögskolan i Malmö med att utbilda blivande musiklärare och kom att mer och mer intressera sig för pedagogik.
– Jag hade upptäckt att de elever som först fick lära sig spela genom att lyssna och upprepa lyckades bättre än de som började med noter, lite som suzukimetoden och skrev om det i min avhandling. Samtidigt var det så länge sedan jag skrev den att den kanske inte stämmer riktigt idag, lägger han in som en liten brasklapp.
– Det handlar om att ta fram eleven. En bra musiklärare ska vara besjälad. Då gillar eleverna honom och lyssnar på vad han säger. Det gäller att anpassa undervisningen till deras personligheter istället för att bara sätta ett notblad framför dem.
Under åren som lektor hade han blivit mer och mer administratör.
– Så när jag gick i pension ville jag göra något annat och tog upp violinen igen samtidigt som jag började producera skivor.
– Hittills har det blivit flera skivor med min dotter Johanna och en del annat. Samtidigt så brukar jag spela med några kvartetter och spelade även med en symfoniorkester fram tills för några år sedan.
Han skriver även böcker. Förutom undervisningslitteratur har samlat sina pedagogiska tankar och även skrivit ner sina minnen.
– Men den boken är bara till för mina barn.

Bo Ingvar Olsson

Gör: Pensionerad musikdirektör, lektor och violinist.
Bor: I Klitterbyn utanför Ängelholm.
Familj: Dottern Johanna med familj.
Aktuell: Fyller 85 år den 29 mars.
Övrigt: Bo Ingvar lyfter fram två projekt han genomförde på musikhögskolan som viktiga. Dels World music school där han anställde lärare från hela världen och Lördagsskolan där barn fick prova på olika instrument under en särskild dag.
Gå till toppen