Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kris i HIF – förväntas gå 17 miljoner back

Coronapandemin fortsätter att drabba samhället hårt. HIF är inget undantag. Under måndagen höll föreningen en presskonferens där de berättade att det är kris på riktigt.
HIF förväntas gå back med 17 miljoner kronor.

Coronapandemin fortsätter att drabba samhället hårt. HIF är inget undantag. Under måndagen höll föreningen en presskonferens där de berättade att det är kris på riktigt.HIF förväntas gå back med 17 miljoner kronor.Andreas LandgrenKrister Azelius.Joel SandborgKlubbdirektörBild: Sven-Erik Svensson
– Om allt annat lika och under förutsättning att allsvenskan startar maj/juni gör att vi går 17 miljoner back. Då vi hade ett eget kapital på två miljoner när vi gick in i det här året så får vi därmed ett negativt kapital på 15 miljoner kronor. Det innebär att elitlicensen är rökt och föreningens existens är i fara, säger ordföranden Krister Azelius.
Han betonar att klubben inte har kastat in handduken.
– Vi räknar med att hitta lösningar. Vi har inte dem i dag. Det handlar inte om en quick fix. Det är inte fråga om de här två månaderna utan hela året och kanske in på nästa år, säger han.
HIF bär med sig ett ekonomiskt ok sedan många år tillbaka.
– Det är inte första gången jag under mina korta år som ordförande tvingats berätta att det här var värre än vi trodde. Det här är första gången jag inte behöver ta på mig ansvaret själv i alla fall, säger Krister Azelius.
Flera allsvenska klubbar har permitterat anställda. HIF har inte gett något sådant besked. Krister Azelius hoppas att HIF har hittat lösningar inom tio dagar.
Fakta

Så har HIF räknat

Beskedet om att klubben riskerar gå 17 miljoner back i år baseras på tjänstemännens prognos. Här är posterna HIF går back på.

Publik: –2,6 miljoner.

Sponsorintäkter/marknad: –6 miljoner.

Affärsverksamhet (shop och restaurang): –2,5 miljoner.

Övriga rörelseintäkter: –4,5 miljoner.

HIF budgeterade med fyra miljoner i spelarprogrammet och ungefär 500 000 kronor från Uefa för Andreas Granqvists EM-medverkan. Mästerskapet är inställt.

HIF budgeterade med transfernetto motsvarande 3,1 miljoner där de inte kan räkna hem två miljoner. Övriga pengar har redan kommit in och härstammar från landslagsbacken Emil Krafths övergång till Newcastle.

Gå till toppen