Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronasmittan gör att Skånes kommuner får kremera obegränsat

Hittills har sju skåningar dött i coronapandemin. Nu rustar myndigheter för risken att dödstalen snabbt kan stiga. Det tidigare taket för tillåtna kremeringar har tagits bort. Risken för smittspridning gör att flera begravningsakter redan har ombokats eller livesänts på nätet.

Malmös kyrkogårdschef Sven-Erik Perlman Aspeklev.Bild: Hussein El-alawi
I Italien och Spanien har ishallar och andra kylda utrymmen fått nya funktioner på grund av den stora dödligheten i coronasmittan. Sådan beredskap finns även i de svenska regionernas katastrofplaner.
Hittills är Sverige och Skåne långt från situationen i Sydeuropa.
Ändå har virusspridningen fått myndigheter att agera.
Länsstyrelsen i Skåne har i veckan lyft det tak som tidigare, av miljöskyddsskäl, fanns för kremeringar.
– Ett utmärkt beslut i förebyggande syfte, även om det inte skulle behöva användas, säger Sven-Erik Perlman Aspeklev som är kyrkogårdschef i Malmö.
Malmös kyrkogårdschef Sven-Erik Perlman Aspeklev välkomnar länsstyrelsens beslut att ta bort de tidigare taken för hur många döda som, kommun för kommun, får kremeras varje år.Bild: Hussein El-alawi
80-85 procent av de avlidna i Malmö brukar kremeras. I övriga fall sker jordbegravning, utan kremering.
I Malmös fall brukar antalet kremeringar ligga runt 2 700 per år. Malmös numera borttagna årstak låg på 4 000 kremeringar.
Enligt begravningslagen ska en avliden kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfallet. Anstånd kan medges, efter beslut av Skatteverket.
Tidspressen kan minskas genom att kroppen först kremeras och att sörjande senare bjuds in till en begravningsakt med urna. Då utökas den möjliga tidsfristen upp till ett år.
Enligt begravningslagen ska en avliden kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfalletBild: Gorm Kallestad
– Vi har haft ett par sådana exempel bara den senaste veckan, säger Birger Signäs vid Limhamns begravningsbyrå.
Beträffande hantering av döda i coronasmittan säger regelverket att de redan på sjukhuset ska inneslutas i säckar, för att minska riskerna för smittspridning.
Även om få skåningar hittills har konstaterats döda i coronasmittan, påverkas begravningsbranschen av restriktioner för mänskliga möten såväl som indragna internationella flyg och människors oro för smittspridning.
Fredagens regeringsbeslut skärpte förutsättningarna ytterligare. Från söndagen förbjuds allmänna sammankomster med mer än 50 personer.
– Här hamnar vi i en kollision mellan smittskydd och människors behov att ta avsked av någon de har älskat, säger Birger Signäs.
Många begravningsbyråer har börjat livestreama begravningar, alltså sända dem på nätet så att sörjande som inte har möjlighet att fysiskt närvara ändå kan vara med, på distans.
Mikael Karlsson på Slottsstadens begravningsbyrå i Malmö uppger att förutsättningarna för flera aktuella begravningar har ändrats. Eftersittningar med mat eller kaffe har ställts in. I flera fall har sörjande valt att decimera antalet inbjudna begravningsgäster, redan före fredagens regeringsbeslut.
Gå till toppen