Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pandemin lamslog Malmö redan för tio år sen

För tio år sen lamslog en massiv pandemi storstadsregion Malmö. Skolor och arbetsplatser stängdes. Allt resande stoppades. Hundratusentals människor smittades och ett tusental dog – men bara i avancerade datorsimuleringar. HD och Sydsvenskan har läst ett unikt forskningsmaterial som kan hjälpa Sverige att möta pandemin.

Professor Göran Bengtsson gjorde redan för tio år sedan storskaliga simuleringar över hur en pandemi skulle slå mot storstadsregion Malmö.Bild: Peter Frennesson
Coronaviruset har lamslagit stora delar av världen. Gränser har stängts. Klassrum över nästan hela Europa ekar tomma. Gator och torg är öde. I Frankrike och Italien kontrollerar militären så att befolkningen håller sig hemma. I Danmark har alla offentligt anställda skickats hem. I Tyskland är det förbjudet för fler än två personer att träffas i det offentliga rummet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen