Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Utdelning skadar fritt näringsliv.

Magdalena Andersson presenterar ett krispaket.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Staten kan gå in som ägare i företag som får stöd.
"Det är absolut en fullt möjlig väg att gå", säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en DN-intervju om coronakrisen. Skattebetalarna tar en risk och bör då också få del av vinsten när det blir bättre tider, resonerar hon.
Men det krävs inget statsägande för att det ska bli så. Alla har att vinna på att egentligen livskraftiga verksamheter inte går under till följd av rådande omständigheter. Endast så kan samhällslivet snabbt fungera som vanligt igen – med varor, tjänster och arbetstillfällen – när smittspridningen avtar.
Visst kan staten i yttersta undantagsfall tänkas behöva gå in som delägare i någon krisdrabbad verksamhet. Men det fria näringslivet bör i möjligaste mån förbli fritt.
Nu tänker sig Andersson knappast någon våg av förstatliganden. Men förutsättningarna kan ändras. Och det är ingen hemlighet att krafter inom socialdemokratin vill ser mer statsägande i näringslivet av ideologiska skäl. Sådana krav har hörts i decennier från partiets vänsterfalang. Hittills har de saknat stöd i den allmänna opinionen, men den kan svänga snabbt i oroliga tider.
Debatten har blivit glödhet kring aktieutdelning i bolag som får krisstöd från staten. Samtliga partier i riksdagen kräver att de avstår från utdelningar, men tongivande företags ledningar tvekar inför att möta kraven.
Det är märkligt med tanke på att krisen kan fördjupas, så att näringslivet behöver ytterligare stöd. Så sett vore det närmast självskadebeteende om bolagen ger utdelning som om ingenting hänt.
Bilden av att de tar emot skattemedel med ena handen och delar ut vinst med den andra får naturligtvis konsekvenser politiskt. Regeringen kan få svårt att skjuta till mer pengar utan att ställa hårdare krav. Till exempel på statligt delägande.
Gå till toppen