Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att motverka ensamhet är allas ansvar. Ofrivillig ensamhet dödar.”

Många människor i Sverige lever i ofrivillig ensamhet inte bara just nu, utan jämt. Det skriver Kerstin Thelander, socionom, och Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé.

Enligt statistik från SCB och Folkhälsomyndigheten känner sig runt en av tio 15-åringar och människor över 77 år ofta eller alltid ensamma, skriver Kerstin Thelander och Lisa Pelling.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Folkhälsomyndigheten uppmanar äldre människor att isolera sig och begränsa sina fysiska kontakter med andra. Det är nödvändigt för att skydda de mest sköra från att drabbas av covid-19.
För många innebär isoleringen en smärtsam tid av ofrivillig ensamhet. Även medelålders och yngre personer har fått begränsa sitt sociala umgänge genom att arbeta eller studera hemifrån. För en del blir det en välkommen tid till eftertanke och mer umgänge med den närmsta familjen. Men många börjar snart längta efter sina kollegor, klasskompisar och vänner. Det är en påminnelse om hur viktiga sociala relationer är för att må bra.
Många människor i Sverige lever i ofrivillig ensamhet inte bara just nu, utan jämt. Tankesmedjan Arena Idé gav nyligen ut rapporten Ensamhet dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige.Rapporten bygger på en genomgång av svensk och europeisk forskning om ofrivillig ensamhet. Den innehåller också intervjuer med personer som i sin yrkesroll arbetar med att motverka ofrivillig ensamhet.
Rapporten visar att ofrivillig ensamhet är ett stort folkhälsoproblem. Ungdomar och äldre är värst drabbade. Enligt statistik från SCB och Folkhälsomyndigheten känner sig runt en av tio 15-åringar och människor över 77 år ofta eller alltid ensamma
Långvarig ofrivillig ensamhet påverkar människors hälsa så negativt att det kan jämföras med rökning eller stillasittande. Den amerikanska forskaren Julianne Holt-Lunstad och hennes kollegor har också visat att starka sociala band har en större positiv inverkan på hälsan än förebyggande åtgärder som att sluta röka, minska en hög alkoholkonsumtion eller börja motionera.
När coronaviruset nu tvingat bort många unga och äldre människor från deras sociala sammanhang är behovet av insatser akut, både från oss alla som medmänniskor och från politiskt håll. Fysisk avskildhet behöver inte innebära ensamhet.
• Telefonkedjor, det vill säga att någon från en organisation ringer ett antal människor och ber dem i sin tur ringa upp andra personer och prata med dem, är en enkel insats som kan vara till stor hjälp för den som är ensam.
• Föreningar med många äldre medlemmar bör få stöd för att kommunicera digitalt nu när studiecirklar och seniorträffar ställs in.
• Hemtjänsten måste få mer tid. Dagens pressade minutscheman rymmer ingen mänsklig samvaro. Det är hälsofarligt.
•Sjukvården och äldreomsorgen måste bättre ta till vara den kunskap som finns när det gäller den ofrivilliga ensamhetens negativa hälsoeffekter. De som arbetar i yrken inom välfärden, till exempel kuratorer, socialsekreterare och hemtjänstpersonal, bör kunna erbjuda hjälp till ofrivilligt ensamma personer på samma sätt som samhället idag erbjuder hjälp till exempelvis missbrukare, psykiskt sjuka eller rökare.
• Inför årliga nationella mätningar av ofrivillig ensamhet i Sverige. Detta görs redan i många andra europeiska länder.
• Kartlägg metoder som är effektiva för att bryta ofrivillig ensamhet och samla in goda exempel. Upprätta ett nationellt kunskapscenter med uppgift att sprida denna information och den senaste forskningen.
• Ge vården i uppdrag att skriva ut social aktivitet på recept och lotsa människor till aktiviteter i det lokala förenings- och kulturlivet.
Investeringar i att öka människors känsla av gemenskap ger bättre folkhälsa, minskar lidande och sparar stora summor pengar åt samhället i form av minskade sjukvårdskostnader.
Alla vinner på att vara en del av ett samhälle där människor ser varandra, har stark social sammanhållning och där det finns förutsättningar för att bidra och komma till sin rätt.
Att motverka ensamhet är allas ansvar. Ofrivillig ensamhet dödar.
Kerstin Thelander, socionom och författare till rapporten Ensamhet som dödar – ofrivillig ensamhet i Sverige. (Arena Idé 2020).
Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på den partipolitiskt oberoende fackliga tankesmedjan Arena Idé.
Gå till toppen