Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: EU har närt en diktatur vid sin barm.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán styr nu med dekret på obestämd tid.Bild: Tamas Kovacs
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ungern är inte längre en demokrati. På måndagen gav parlamentet regeringen makten att styra med dekret under obegränsad tid. Förevändningen är att skydda medborgarna mot coronasmittan. Medlen är uppseendeväckande: personer som hindrar regeringens pandemibekämpning riskerar upp till åtta års fängelse och fem år om de sprider vad regeringen bedömer vara osanningar.
Ungern fortsätter rörelsen mot diktatur under Viktor Orbáns ledning. Forskare på V-Dem Institute vid Göteborgs universitet omklassificerar Ungern från demokrati till en auktoritär stat i en färsk rapport, Autocratization Surges – Resistance Grows.
Att EU nu har en medlem som inte kan klassas som demokrati är oerhört allvarligt. Både Europarådet och EU-kommissionen har uttryckt sin oro över de nya lagarna, men premiärminister Viktor Orbán struntar blankt i det. Han har återkommande riktat kritik mot EU och pekat ut liberal demokrati som sin huvudfiende.
Viktor Orbán är partiledare för det nationalkonservativa Fidesz sedan 1993, med ett uppehåll mellan 2000 och 2003. Idag tillhör Fidesz den största partigruppen i Europaparlamentet, EPP. Fidesz medlemskap har ifrågasatts förut, men partiet har hitintills ändå accepterats.
Moderaterna och Kristdemokraterna är också medlemmar i EPP och den tidigare europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M) har i skarpa ordalag invänt mot Orbáns politik. Dagens parlamentsledamöter i M och KD borde driva vidare Hökmarks linje: Fidesz måste lämna EPP om partiet inte praktiserar demokrati i regeringsställning.
Idag är det främst liberaler som höjer rösten mot Orbáns senaste drag. Centerpartiets kvinna i Bryssel, Abir Al-Sahlani, säger att de nya lagarna är "en praktskandal". Liberalernas Karin Karlsbro protesterar också emot Orbáns avdemokratisering i Ungern.
Tysklands socialdemokratiska EU-minister Michael Roth påpekar att man inte bör bekämpa coronaviruset med mindre demokrati.
Italiens tidigare premiärminister Matteo Renzi kräver att Ungern måste lämna EU om de inte drar tillbaka dekretet.
Men sanningen är att EU står rätt maktlöst här. 2017 inledde kommissionen ett så kallad artikel-7-förfarande – "atombomben" – mot Polen för att lagändringar allvarligt åsidosatte EU:s värderingar. Ett halvår senare röstade parlamentet för att samma process skulle inledas mot Ungern. Men här krävs enighet och de två länderna skyddar varandra med sitt veto.
Även despoten i Moskva, Vladimir Putin, passar nu på att förändra grundlagen så att han får sitta kvar som president ända fram till 2036.
Kina utvecklar sitt totalitära envälde med sofistikerad digital teknik under förespeglingen att bekämpa viruset. Varje individ i Kina övervakas av det kommunistiska styret på ett sätt som Stasi i DDR skulle ha avundats.
Det blåser auktoritära vindar över hela jordklotet. Drygt en tredjedel av människorna på jorden – 2,6 miljarder – lever i stater som går i icke-demokratisk riktning. För första gången sedan 2001 är nu auktoritära länder i majoritet. Det rör sig om 92 nationer som hyser 54 procent av världens befolkning.
Viktor Orbán började paradoxalt nog som liberal efter Berlinmurens fall. Då drevs han av frihetslängtan och Europatanken, nu söker han kontroll och nationell suveränitet.
Den liberale före detta partiledaren och utbildningsministern Balint Magyar skriver i en bok om Ungerns väg mot diktatur att Viktor Orbán styr en kriminell stat där hans närmaste krets skor sig ekonomiskt och att EU har varit naivt länge.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrade på tisdagen att kommissionen utvärderar hur medlemsländernas nödåtgärder i coronakrisen rimmar med mänskliga rättigheter – med outtalad adress till Ungern.
EU behöver sätta ner foten tydligare.
Nu är det dags att strypa ekonomiska bidrag till Ungern och på andra vis dra åt tumskruvarna. EU kan inte ha ett medlemsland som inte respekterar den gemensamma värdegrunden, rättsstaten samt individuella fri- och rättigheter.
Ungern borde kunna ställas inför ett ultimatum: agera så som kan krävas av ett medlemsland. Eller lämna unionen.
Gå till toppen