Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föräldrar efterlyser effektivare medling vid skilsmässor

För ett år sedan införde Danmark nya regler om betänketid vid skilsmässa. Men de har fått hård kritik och den danska regeringen föreslår nu att de avskaffas.
I Sverige vill Vänsterpartiet slopa betänketiden för par som vill skiljas. Organisationen Makalösa föräldrar efterlyser en mer effektiv metod för medling vid skilsmässor.

Christina Olsson från Lund är generalsekreterare för organisationen Makalösa föräldrar. Hon är orolig för att antalet vårdnadstvister ökar vid skilsmässor. För barnens skull vill hon att Sverige ska testa en finsk modell med tidig och tydlig medling mellan föräldrar som bråkar.Bild: Sandra Henningsson
Den 1 april 2019 införde Danmark en betänketid för par som vill skiljas och som har barn under arton år. Antalet skilsmässor hade nått rekordnivåer och Dansk Folkeparti menade att en bidragande orsak var att det hade blivit för lätt att skiljas.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen