Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Galleriernas krav på stora konstköpare: köp tidigare!

Det svenska Galleriförbundet skickade den 26 mars ut en skrivelse till kulturministern Amanda Lind. Där formulerade de krav att konstinköpare i Sverige ska tidigarelägga sina konstinköp.
– I korta ordalag så är det färre privata köpare av konst nu när börsen går dåligt och folk har ekonomisk panik, säger Gert-Olle Göransson, medlem i svenska Galleriförbundet.

Gallerier och konstnärer har det svårt i coronatider. Bilden föreställer verket: ”Jord” av Katja Pettersson, från 2017.Bild: Sara Johari
Malmös gallerier får problem när stora konstmässor ställs in som följd av coronapandemin. Det i sin tur spiller över på de konstnärer som mister sin inkomst.
Svenska Galleriförbundet har i en skrivelse till kulturministern Amanda Lind, ställt ett nationellt krav på de stora konstinköparna att de ska tidigarelägga de inköp de planerar att göra.
– I korta ordalag så är det färre privata köpare av konst nu när börsen går dåligt och folk har ekonomisk panik. Men statens konstråd och landets regioner har en avsatt budget för att köpa in konst, säger Gert-Olle Göransson, gallerist och medlem i Svenska galleriförbundet.
Gert-Olle Göransson är ledamot i Svenska Galleriförbundet som i föregående vecka skickade en skrivelse till kulturminister Amanda Lind.Bild: Privat
Gert-Olle Göransson driver Galleri Ping pong, som till helgen har sin sista planerade utställning för ett tag framöver.
– Man får ju se vad som händer, men det är sorgligt. Jag vet många konstnärer som tvingas ställa in på obestämd tid. De har jobbat som galningar och det är rätt tufft, säger han.
En av de största inköparen av konst i Malmö är Malmö konstmuseum. Varje år lägger de omkring 4-5 miljoner kronor på inköp av konst, pengar som kommer från fonder.
– Just nu håller vi på och ser över ifall vi kan tidigarelägga delar av årets köp. Vi vet att det finns ett behov. Men då fonderna bygger på donationer, så finns det i vissa fall reglerat vilken typ av konst som ska köpas in, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö konstmuseum.
Kirse Junge-Stevnsborg, chef för Malmö konstmuseum vet att behovet finns för att stödja gallerier och konstnärer under denna svåra tid. De hoppas kunna tidigarelägga stipendieutdelning och konstinköp för att hjälpa till.Bild: Bengt Arvidson
Utöver inköp så delar museet även ut stipendier i olika former. Där finns det större möjlighet att tidigarelägga utdelningen. Även om det finns några byråkratiska processer att gå igenom innan pengarna når konstnärerna.
– Vi delar ut stipendier på omkring 2,5 miljoner kronor som är avgränsat till konstnärer födda eller bosatta i Skåne. Det stöttar både konstnärer och lokalt konstliv. Det kommer vi försöka dela ut så snart som möjligt, säger Kirse Junge-Stevnsborg.
Gå till toppen