Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobila team tar prover på äldreboenden

Mobila team ska besöka boenden för äldre och funktionsnedsatta över hela Skåne. Uppdraget: Ta prover på personer som misstänks ha covid-19. Samtidigt införs mobil tandvård för covid 19-smittade som behöver akut tandvård i hemmet.

Mobila team ska besöka äldreboenden över hela Skåne. Uppdraget: Ta prover på personer som misstänks ha covid-19.Bild: Anders Wiklund/TT
Nio specialutrustade bilar från Region Skåne rullar just nu på de skånska vägarna. I bilarna sitter vårdpersonal utrustade med provtagnings- och skyddsutrustning. De ska besöka boenden för äldre och funktionsnedsatta för att ta prover på personer som misstänks ha covid-19. Allt för att misstänkt smittade inte ska behöva ta sig till vården för provtagning.
Visar det sig att någon är smittad kan personen snabbt isoleras för att inte riskera smittspridning på boendet.
– Det är där vi har våra mest sköra och utsatta. Det är viktigt att vi inte utsätter dem för några risker, säger Marie Olsson, verksamhetschef för de mobila teamen, i ett pressmeddelande.
Dessutom inför Region Skåne även mobila tandvårdsteam som ska besöka personer med misstänkt eller konstaterad covid-19 som behöver akut tandvård i bostaden.
I nuläget finns redan en särskild tandvårdsenhet i Malmö som tar emot covid 19-patienter. Den mobila tandvårdsenheten som nu lanseras riktar sig till personer som inte har möjlighet att ta sig till den särskilda tandvårdsenheten i Malmö.
Covid 19-smittade i Skåne i behov av akut tandvård ska få hjälp i hemmet.Bild: Tore Meek
Med akut tandvård menas till exempel ”tandvärk, när man slagit ut en tand eller har andra akuta besvär i munnen”, enligt Region Skåne.
För den som är frisk har Folktandvården nio tandvårdsenheter i Skåne som erbjuder akut tandvård. Fram till 30 juni erbjuder Folktandvården endast akut tandvård i Skåne.
Samtidigt ser bristen på skyddsrockar inom Region Skåne nu ut att vara över. Två lastbilar med heltäckande skyddsrockar från Socialstyrelsen anlände till Region Skåne under tisdagen.
– Det här är ett välkommet tillskott. Skyddsrockar är något vi har haft brist på men nu har vi så att vi klarar oss ett bra tag, säger Carl Vigre, regional beredskapsöverläkare, i en kommentar.
Gå till toppen