Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabbkurs för en ny verklighet bland covid-19-patienter

”Den som håller i huvudet och andningstuben bestämmer takten”. Sofie Sundman tar kommandot när den fiktiva patienten Knut ska vändas. Nio erfarna sjuksköterskor är först ut i snabbutbildningen för en ny verklighet med svårt sjuka covid-19-patienter i intensivvård.

De kommer att behövas.
– Normalt sett har en iva-sköterska en eller två patienter, och undersköterskor till hjälp. Det kan bli så att varje sjuksköterska måste ha hand om sex-åtta patienter – då måste man ha en massa folk som kan hjälpa till och vara hos patienterna, säger läraren Karin Samuelson.
Birgitta Kinnman, Sofie Sundman, Paula Smetana-Ekström och läraren Karin Samuelson övar på att vända en intuberad patient. Det är viktigt att respiratorslangen inte böjs, därför är det personen vid huvudet som anger takten.Bild: Emil Langvad
Sofie Sundman har redan erfarenhet av att vårda covid-19-patienter, eftersom hon till vardags jobbar på infektions-iva i Malmö.
– Jag känner mig trygg där eftersom vi är vana vid isolerade patienter med fula bakterier, och vi är hemma i skyddskläder. Skillnaden nu är att vi inte går in och ut ur salarna, för att spara på skyddsutrustning, säger hon.
– Jag ville ändå gå den här kursen för att fräscha upp en del kunskaper.
För Paula Smetana-Ekström är det mer som är ovant. Hon jobbar på en barnavdelning på Helsingborgs lasarett och blev uppringd på tisdagskvällen med en uppmaning att gå snabbkursen i intensivvård.
– Vi har lite mindre att göra nu, så jag antar att jag kommer att få rycka in någon annanstans, säger hon.
I den lilla undervisningssalen på Practicum inne på Sus-området i Lund blir det snabbt diskussioner om olika spoltekniker i de slangar som går in i den intuberade patienten. Den artärnål som patientdockan har i armen, och som kan avläsa bland annat blodtryck kallas för ”Guds gåva till mänskligheten”.
Flera av de nio sjuksköterskorna har en bakgrund inom anestesi- och akutvård, alla har jobbat länge.
– Kravet var att man skulle ha erfarenhet, det går inte att börja från scratch här, säger Paula Smetana-Ekström.
– Det är över fem år sedan jag jobbade som narkossköterska. Men det känns nästan som en plikt att gå här – alla måste göra det de kan, säger Daniella Hasselberg, som nu jobbar på mag-tarmmottagningen i Malmö.
”Nu övar vi utan skydd, för de måste sparas” förklarar Karin Samuelson, och visar andningstuben och de olika infarterna, slangarna där man bland annat tar prover, ger läkemedel och kan avläsa blodtryck.Bild: Emil Langvad
Läraren Karin Samuelson håller normalt i den ettåriga specialiseringskursen i intensivvård för sjuksköterskor. Nu ska hon på två veckor ge sina nya studenter grundläggande teori om hur covid-19 angriper kroppen, hur respiratorn fungerar och övervakas.
– Jag har fått tänka till. I stort sett handlar det om att ge teori om hur covid-19 utvecklas hos svårt sjuka patienter. Det kommer att få träna på olika moment för att fria luftvägar och respiratorbehandling, säger hon.
I salen visar Karin Samuelson hur andningstuben sitter i halsen på patienten, att den går ner förbi stämbanden så att det inte går att prata. Hon går igenom de olika infarterna, slangarna som går in i kroppen. Där ger man läkemedel och tar prover, ser blodtryck och syresättning.
Ett undervisningspass handlar om hur allt detta övervakas – vad man ser på skärmarna.
– Fokus ligger på allt som finns runt om patienten, men deltagarna måste och få en känsla för hur det är att vara svårt sjuk och behöva respiratorbehandling. Hur det är att ha en tub i halsen, beskriver Karin Samuelson.
Läraren Ulla Wingren vid huvudändan visar olika infarter för Lena Maesel ( till vänster), som i vanliga fall jobbar som verksamhetsutvecklare i Helsingborg-Ängelholm.Bild: Emil Langvad
Det är ett tufft jobb att vårda de sjukaste covid-19-patienterna, som måste ligga nedsövda i respirator.
– När inte syresättningen fungerar blir det en massiv påverkan på hjärta, cirkulation och njurar. – det är den vägen man avlider till slut, säger Karin Samuelson.
Snabbutbildningen i intensivvård är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne, och regionen väljer ut deltagarna.
Tanken är att nya kurser ska startas varje vecka under en tid framöver, med mellan sex och tolv deltagare åt gången. Så länge det behövs, så länge risken finns att den vanliga iva-vården inte räcker till.
Gå till toppen