Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångsidig konstnär som alltid har delat med sig

Keramikern och författaren Harald Persson, Hommentorp, Tollarp, har inga planer på att sluta med sin verksamhet. Han är ju bara 100 år...

Keramikern, författaren, konstnären och historieberättaren Harald Persson, Hommentorp, Tollarp, fyllde 100 år den 28 mars.Bild: Tomas Öhman
Harald Persson har många titlar: han är keramiker, författare, konstnär och historieberättare. Nyligen fyllde han 100 år. Men han är fortfarande aktiv och verksam i den lilla stugan vid ån i Hommentorp i Tollarp utanför Kristianstad.
– Han ser och hör inte så bra längre, men han är väldigt pigg för sin ålder. Och minnet är det sannerligen inget fel på, säger Eva Öhman, 81, bosatt i Lund, som varit hans partner i mer än 30 år.
Än i dag utövar Harald Persson sitt hantverk med inspiration och entusiasm trots sina 100 år och nedsatt syn. Han blandar själv sina glasyrer och tecknar på egenhändigt tillverkade krukor, vilka sedan bränns i den egna keramikugnen. Under hans penna och pensel växer det fram humoristiska figurer ur fantasins, naturens eller historiens värld.
Det blev en stor mängd glada hälsningar på hans födelsedag, även om det inte blev något stort kalas med tanke på oron för coronaviruset. Men döttrarna Inger Skoog och Eva Persson kom med kaffe och hembakade kakor, vilka avnjöts i solskenet i den friska luften.
– Jag är fylld av glädje och tacksamhet över alla gratulationer som strömmade in. Jag hade en fin 100-årsdag. Det här kan jag leva länge på, hälsar Harald.
Kulturprofilen Harald Persson har alltid varit mycket nyfiken och öppen för ny kunskap och nya intryck. Han har också gjort flera resor till fjärran länder med spännande kultur och natur. Det har blivit resor till Borneo, Bali, Thailand, Kambodja och Costa Rica.
– När han fyllt 95 år vandrade vi tillsammans över hängbroar och fascinerades av Costa Ricas regnskog. Numera är det dagliga promenader till kyrkan i Östra Vram som gäller, säger Eva Öhman.
Harald Persson tillbringar mycket tid i trädgården och i keramikverkstaden. Just nu skriver han ned minnen från sin barndom och uppväxt. 125 sidor är klara. Och tack vare sin läsapparat magnivision kan han fortsätta teckna, skriva och läsa böcker.
Han har alltid varit mycket mångsidig och har en unik förmåga att kombinera sin historiska kunskap, sin livserfarenhet och humor med händelser i vår tid.
Harald Persson föddes i Hommentorp 1920 och här växte han upp. Han var nummer tre av sex syskon i en familj som drev lantbruk. Men Harald visade tidigt en talang för det konstnärliga.
Han utbildade sig vid Konstfack i Stockholm på 1940-talet och har i sin långa yrkeskarriär varit både tecknings- och slöjdlärare. Han var bland annat lärare i Vimmerby och på Nääs slott utanför Göteborg. Harald var sedan i många år anställd som bildlärare på Lärarhögskolan i Malmö. Han kunde konsten att entusiasmera sina elever och få fram deras egen kreativa förmåga.
Harald Persson har under sin karriär bland annat varit bosatt i Lund och Malmö, men efter pensionering har han återvänt till sin hembygd i Hommentorp där han byggt upp sin keramiska ateljé, främst med tillverkning i stengods och porslin.
Harald Persson har två döttrar, fem barnbarn och sju barnbarnsbarn. Båda döttrarna är konstnärligt lagda. Dottern Inger Skoog är målarinna och konstnär och har sin verksamhet på Filialen konst & konsthantverk, Malmö. Dottern Eva Persson, Hässleholm, är konstnär, slöjdlärare och har kurser i bland annat pilflätning, täljning och återbruk.
Gå till toppen