Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobilia får vertikal trädgård med 60 olika växter

Mobilia fortsätter att bygga ut. Det nya Torghuset kommer att få Sveriges största växtvägg, i alla fall om man ska tro fastighetsägaren Atrium Ljungberg.

Växtväggen har redan påbörjats och ska vara klar i mitten av april.Bild: Bengt Arvidson
60 olika blommor och växter ska pryda den 270 kvadratmeter stora vertikala trädgården. Hälften av växterna ska vara vintergröna och bakom väggen finns ett system som styr vatten och näring, allt efter årstid och temperatur.
– En extra dimension är att utseendet kommer att skifta mellan morgon och kväll, kalla och soliga dagar samt med årstiderna, säger Anders Murmark, fastighetschef på Atrium Ljungberg.
Växtväggen är inspirerad av det skånska landskapet och finns över entrén till barnkulturhuset Funnys äventyr, som öppnar i höst. Planteringen har redan påbörjats och ska vara klar i mitten av april.
– Vi hämtar inspiration från landskapet runt Malmö, där åkerlappar i olika former och nyanser bildar ett mönster. Ambitionen är att måla en föränderlig tavla med 150 fält, säger Jens Öqvist, landskapsingenjör på Greenworks, företaget som gör växtväggen.
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen