Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Restaurangelever distansknådar pastan under coronakrisen

Ett urskillningslöst virus lamslår hela världen. Men det tar en pastadeg inte hänsyn till. Det bevisar eleverna på Malmö restaurangskola. De knådar sina degar hemma och livesänder allt för läraren Anna Lundqvist.

Coronakrisen tvingar fram kreativa lösningar. Anna Lundqvist på Malmö restaurangskola distansundervisar sina elever i pastabakandets ädla konst.Bild: Lars Brundin
Klockan är tio och lektionen på Malmö restaurangskola sparkar igång. Kanske är det Sveriges blivande stjärnkockar vi snart får möta.
Men vänta.
Det finns inga gymnasieelever i skolans kök på Kungsgatan.
Coronakrisen har ju portat Malmös 11 000 gymnasieelever från skolorna. Nu är det distansundervisning i hemmet som gäller.
Och en pastadeg låter sig inte stoppas av ett urskillningslöst virus.
– Det här blir en stor utmaning, säger läraren Anna Lundqvist, som saknar sina elever ”fruktansvärt mycket”.
Tidigare i veckan har hon kört hem pastadegens ingredienser till eleverna. Dessutom har eleverna tittat på en pastavideo av skolans ambassadör Filip Poon, som slog igenom i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock”.
– Jag märkte att eleverna saknar oss när jag körde ut ingredienserna. De ville komma fram och kramas, men det gick ju inte, säger Anna Lundqvist.
På den rostfria arbetsbänken framför Anna Lundqvist står två datorer som nu ska livesända hennes pastalektion. Men det krävs lite tekniskt finlir. Med hjälp av disktrasor och skålar har datorerna fixerats i rätt vinkel så att eleverna kan följa lektionen från hemmaplan.
En efter en dyker eleverna (en befinner sig i Stockholm) upp på skärmarna.
Anna Lundqvist på Malmö restaurangskola gör pasta och livesänder lektionen, samtidigt som eleverna gör samma sak hemma.Bild: Lars Brundin
– Hallå ja! Oohh, är du nyklippt? ropar Anna Lundqvist entusiastiskt till en elev.
– Fixa era kameror så att jag ser era arbetsbänkar. Jag behöver inte se er, bara era händer och ingredienserna, fortsätter hon.
Anna Lundqvist knäcker äggen i en bunke, skiljer gulan från vitan. Gör en liten grop i mjölhögen och släpper ner äggen.
Eleverna gör samma sak.
– Alltså, ni ser ju så jädra proffsiga ut, berömmer Anna Lundqvist.
– Oh my god! utbrister en elev från sitt hemmakök när äggen plötslig rinner ut från mjölhögen.
– Min deg är för torr, säger en annan.
– Titta på mig nu, jag doppar bara fingrarna i lite vatten och fortsätter knåda. Då blir degen inte så torr. Men bara lite, lite vatten, säger Anna Lundqvist.
Mjöl, ägg, olivolja, salt och vatten. Det är allt som behövs när Malmö restaurangskola gör pasta.Bild: Lars Brundin
Tio minuter senare har eleverna knådat ihop sina pastadegar.
– Nu slår ni in den i plast och låter den vila i kylskåpet en stund. Sen kan alla stänga ner så fortsätter vi igen klockan 11.30, säger Anna Lundqvist.
Via videolänken hinner Sydsvenskan få en pratstund med eleven Marwo Mohamed. Hon gillar att laga mat på distans. Men hon saknar skolan, kompisarna och lärarna.
– Det är inte lika lätt att få hjälp hemifrån, säger hon.
Just det är den största utmaningen, enligt läraren Anna Lundqvist.
– Även om det sker på distans måste alla kunna få hjälp. Men det här gick över förväntan. Jag är så stolt över eleverna, säger hon.
Kolla in när Anna Lindqvist och Imre Kisch från Malmö restaurangskola gör pasta på distans.
Gå till toppen