Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se lärarnas digitala påskägg till eleverna – dansar sig fram genom den tomma skolan

Hur kan vi visa alla hemmasittande elever att vi finns kvar här för dem? Lärarlaget på Ystads gymnasium funderade en stund på frågan. Sedan satte de ihop en alldeles originell egen version av hiten ”Work from home” där lärarna vänder på könsperspektiven.

Läppsynkningen lämnar en del att önska, koreografin är stundtals rätt styltig.
Värmen i budskapet är däremot en fullträff.
Ekonomiprogrammets lärarlag på Ystads gymnasium gör sin helt unika tolkning av hiten ”Work from home”, i original en hit med gruppen ”Fifth Harmony”. Låten har börjat trenda igen när människor runt om i världen tvingas hålla sig hemma.
– Vi vill visa att vi är kvar här för våra elever och tänker på dem. Att vi i en tråkig tid samarbetar och har roligt tillsammans också, förklarar Martin Mirtorp, lärare i engelska och religion.
Han satt på tåget hem till Malmö och funderade på hur ett digitalt påskägg till eleverna skulle kunna se ut. Låten och tanken på en egen video dök upp i hans huvud.
Nästan alla kollegor nappade på idén. Även rektor Björn Bingåker hakade på. Det är han som dansar sig nedför trappan två minuter och femton sekunder in i videon.
Att produktionen är lite halvtafflig var meningen, annars hade det riskerat att landa fel.
– Vi vill framför allt fokusera vara tillgängliga för eleverna, inte på att spela in videor. Vi tog det på en mötestid vi hade, raskt och effektivt.
I filmen är det Martin Mirtorp som (en minut och 30 sekunder in) dansar fram till spanskaläraren Annelee Ny med en jordglob. En passage då kvaliteten på insatserna höjs ett rejält hack.
– Det är en laginsats. Men det är klart, om det är jag som har referensen till låten kanske jag sätter texten lite bättre, säger Martin Mirtorp med klädsam blygsamhet.
De har velat skicka ett budskap till med sin video. I originalvideon försöker tjejer i korta jeansshorts locka sina pojkvänner med glänsande muskler att lämna jobbet på byggarbetsplatsen, för att istället komma hem och ”jobba” inom citationstecken.
– Vi tänkte att vi vänder på könsperspektivet. Alla kvinnliga lärare sitter och försöker fokusera, medan killarna kommer och vill spela pingis eller leka med någon boll, förklarar Martin Mirtorp.
Inslaget har redan spridits vilt i elevernas sociala kanaler. Ekonomistudenterna Mira Ostanont och Elin Jonazon applåderar sina lärares oväntade grepp.
– I och med allt som händer nu är det så kul att lärarna visar sitt stöd på det här sättet. Det kan vara svårt för oss elever ta in allt, säger Mira Ostanont.
– Det var så kul att nästan alla var med. De visar sitt stöd genom tiden de lägger ned för oss, utvecklar Elin Jonazon.
Gå till toppen