Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tillbakagång för svensk tjänstesektor

I tjänstesektorn ingår bland annat restauranger och barer. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången sedan indexet började mätas för 15 år sedan, och den lägsta siffran sedan 2012.
Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.
”Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre”, säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Jämfört med de länder som drabbats värst av coronaviruset är fallet i Sverige dock litet. I Spanien visade motsvarande siffra en nedgång från 52,1 till 23, ett ras som saknar motstycke i historien. Det ser nästan lika illa ut i Frankrike, där index faller från 52,5 till 27,4. I Tyskland rasar index från 52,5 till 31,7.
Normalt sett tyder ett indextal över 50 på tillväxt inom ekonomin, medan en siffra under 50 visar på en tillbakagång.
Gå till toppen