Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vårt samhälle har visat sig långt starkare än vad många kanske trodde.”

Det finns en politisk lärdom. Lika självklart som det är att samhället måste kliva in och hjälpa till när det verkligen behövs, lika självklart bör det vara att ha tilltro till människors egen förmåga att ta ansvar för sig själva och för andra, skriver Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Det kan ta lång tid innan livet återgår till det normala, och därför är det viktigt att vi har tålamod, skriver Torkild Strandberg.Bild: Emil Langvad
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronaviruset har förändrat vardagen för oss alla på ett sätt som vi hade svårt att föreställa oss för bara en månad sedan.
För Landskrona är utmaningarna desamma som för andra kommuner i landet – att se till så att de som tillhör riskgrupper får hjälp att klara av sina vardagsbestyr, att personalen i äldreomsorgen har tillräckligt skydd och att nå ut till alla invånare med information.
Vi måste alla värna både det lilla och stora näringslivet och förbereda oss på snabbt ökad arbetslöshet. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt. Vi måste alltså dels ta ställning till och hantera många akuta frågor som uppstår i dessa coronatider, dels ha ett långsiktigt strategiskt perspektiv som ger Landskrona förutsättningar att utvecklas och växa.
Två företeelser har hittills gjort ett särskilt starkt intryck på mig. Den första är den vilja till ansvarstagande för samhället och sina medmänniskor som hela befolkningen visar. Det andra är den kreativitet, uppfinningsrikedom och problemlösningsförmåga som syns på många håll i Landskrona.
Ett exempel på hur coronakrisen skapar nya samarbeten är Volontärbanken där Landskrona stad tillsammans med enskilda medborgare, den ideella sektorn, organisationer som Röda Korset, studieförbunden, Svenska kyrkan och andra trossamfund, arbetar för att erbjuda hjälp till äldre och andra i riskgrupper som är isolerade i sina hem. Responsen har varit fantastisk. På kort tid har över 200 personer anmält sig som volontärer. Till en början handlar det om matleveranser, men tanken är att volontärernas arbete snart också ska utvecklas till att omfatta fler uppgifter.
Lika viktig är förstås människors vilja att ta eget ansvar i en för många svår och ovan situation. Viljan att klara sig själv och stå på egna ben. Jag har själv två äldre grannar som jag och min familj erbjöd oss att handla åt. De meddelade stolt och tacksamt att de handlar på nätet, precis som vanligt.
Många äldre har börjat göra sina inköp på internet. Andra, både äldre och yngre, får hjälp av nära och kära eller grannar. Det är en fin påminnelse om hur självklart det är att vi ställer upp för varandra när det gäller. Gymnasieeleverna, som har sin undervisning på distans, visar på hög närvaro i den digitala undervisningen och i många fall större intresse för sitt skolarbete. Stadens personal visar hög arbetsmoral och stor öppenhet inför att byta arbetsuppgifter när situationen så kräver.
I allt detta finns en politisk lärdom. Lika självklart som det är att samhället måste kliva in och hjälpa till när det verkligen behövs, lika självklart bör det vara att ha tilltro till människors egen förmåga att ta ansvar för sig själva och för andra.
Kreativiteten märks tydligt bland företagarna i Landskrona. Restauranger skapar digitala upplevelser på Facebook för att ge en känsla av restaurangbesök när det inte fungerar att gå på restaurang. Häromveckan hade Erikstorps kungsgård en ”sittning” med 500 avhämtade trerättersmenyer och livekonsert på Facebook. Spirit of Hven har ställt om från tillverkning av prisbelönt whisky och gin till att leverera handsprit till vården och omsorgen.
Näringsidkare berättar också om det stora och starka stöd Landskronaborna ger och hur stark viljan är att hjälpa de lokala företagen genom krisen. För många är det helt enkelt svårt att föreställa sig Landskrona utan sina små butiker och restauranger. Det visar hur viktiga de små lokala företagen är för att Landskrona ska vara den plats där människor trivs och känner sig hemma.
Flera företag har, med assistans av det kommunala bolaget Tillväxt Landskrona, börjat ”byta personal”. Företag som har permitterat lånar ut sin personal till företag som behöver anställa.
Det kan ta lång tid innan livet återgår till det normala, och därför är det viktigt att vi alla har tålamod. Men i det engagemang och den uppfinningsrikedom som märks överallt i Landskrona finns grunden för en fortsatt positiv utveckling när krisen väl är över. Vårt samhälle har visat sig långt starkare än vad många kanske trodde.
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona
Gå till toppen