Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark låter de minsta återgå till förskolor och skolor efter påsk

Efter påsk ska de danska barnen få återvända till förskolor och skolor.
– Vi ska öppna upp landet gradvis, försiktigt och kontrollerat, sa Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S) under en presskonferens på måndagskvällen.

Statsminister Mette Frederiksen väntas presentera lättnader på kvällens presskonferens.Bild: Olafur Steinar Gestsson
Det är de yngsta som blir först ut att få återvända till samhället. Efter en månad med hemundervisning ska små barn få gå till förskolor och skolor, från och med den 15 april. De ska gradvis slussas tillbaka till barnpassningsinstitutioner och till de lägsta årskurserna, upp till femte klass, sa Fredriksen under presskonferensen.
– Öppningen sker under förutsättningen att alla håller avstånd, tvättar händerna och inte träffar för många människor samtidigt, sa statsminister Fredriksen.
Hon säger också att det inte blir några slutexamina för grundskolorna denna termin.
Mette Frederiksen sa också att beslutet är fattat i samråd med danska smittskyddsmyndigheter. Den danska statsministern betonade gång på gång under presskonferensen att lättnaderna på landets hårda coronarestriktioner är helt beroende av att den positiva trenden med ett minskat antal smittade håller i sig. Vänder kurvorna åt fel hål kommer lättnaderna inte att träda i kraft.
Förbud att samla fler än tio personer både i offentligheten och i privata hem har varit i kraft sedan den 17 mars och förlängs ytterligare en månad, till 10 maj.
Fler än tio personer får fortsatt inte samlas samtidigt. Större samlingar förbjuds nu fram till och med augusti, vilket innebär att festivaler, som den i Roskilde, och flera stora marknader ställs in.
Gränserna förblir fortsatt stängda.
Avrådan från resor kvarstår.
Hemskolning av de äldsta eleverna.
– Allt som är stängt förblir stängt, sa Mette Fredriksen och syftade bland annat på biografer och köpcentra.
Mette Frederiksen fortsätter att uppmana medborgarna att inte resa för mycket runt om i landet i påsk. Det är dock inte förbjudet.
Dansk polis aviserar en satsning för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs under påskhelgen.
– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.
Han berättar att 700 personer har hört av sig till polisen om olika överträdelser av smittskyddsreglerna. Totalt finns 80 misstänkta fall. Det handlar om bland annat om kaféer, frisörsalonger och klubbar som misstänks ha brutit mot reglerna.
Fakta

Corona i Danmark

I dagsläget är omkring 500 patienter med konstaterad coronasmitta inlagda på danska sjukhus. Av dem får cirka 140 personer intensivvård.

Totalt har 1 322 personer med smittan vårdats på sjukhus, men av dem har cirka 600 återhämtat sig så mycket att de kunnat skrivas ut.

Dödsfallen fortsätter att öka – enligt den senaste sammanställningen på måndagskvällen är antalet nu uppe i 187.

Gå till toppen