Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kompisar förvandlade gympasalen till ridhus

Varannan torsdagskväll är det full galopp i Uggleskolans idrottshall. Då står ridning på programmet under ledning av två hängivna lärare, och på hästar som är ovanligt medgörliga.

Alexandra Lara Nielsen, 10 år och Ebba Vallkil, 11, håller i tyglarna när det är lektion.
Alexandra Lara Nielsen och Ebba Vallkil älskar hästar. Alexandra rider även på ”riktiga” hästar på Östra Torns ridskola, medan Ebba numera satsar fullt ut på käpphästvarianten.
– Man kan styra hästen mycket bättre och bestämma hur den ska göra, förklarar hon.
Intresset för käpphästar började med att Alexandra såg en film på Youtube om hur man kan tillverka egna käpphästar.
– Så började jag med det och nu har jag gjort cirka 20 stycken. Någon har jag gett bort till en kompis, en har jag sålt, men de flesta har jag själv, berättar hon.
Alexandra fick snart med kompisen Ebba i sin nya hobby och de båda började träna både hoppning, dressyr och andra grenar med sina käpphästar.
– Vi började hoppa utomhus och testade lite olika grejer, säger Ebba.
Så småningom kom idén upp att bjuda in fler att vara med, och att erbjuda lektioner. Så tog de kontakt med de ansvariga för Uggleskolans idrottshall och fick tillgång till den varannan torsdag.
I oktober förra året var det premiär för ridskolan. Första gången kom cirka 10 ryttare till träningen och efter hand har det blivit fler. Både killar och tjejer är välkomna.
– Men det är bara tjejer som kommer, de flesta är i vår ålder, men också yngre, säger Alexandra.
Varje lektion har ett särskilt tema och inleds nästan alltid med käpphäst-pjätt. En häst tar – och den ryttare som blir tagen får då byta häst med den som tog så att det alltid är samma käpphäst som jagar.
Efter uppvärmningen blir det aktiviteter som är knutna till temat för dagen.
– Vi kan ha uteträning, hoppning, dressyrträning eller miljöträning, säger Ebba.
Miljöträning?
– Ja, det är när man tränar hästen att inte vara rädda för saker, det kan till exempel vara att gå på presenningar som prasslar - det är sådan träning som man till exempel gör med polishästar, förklarar Alexandra.
Vilka moment är mest populära?
– De flesta tycker nog att det är roligast att hoppa. Vi har lite material i idrottshallen som vi kan använda till det, men jag tar också med egna hinder, fortsätter Alexandra.
Alla som vill komma och testa käpphästridning är välkomna till lektionerna i Uggleskolans idrottshall, hälsar de båda ridlärarna. Nästa tillfälle är torsdagen den 15 april. På Facebooksidan Sandbykollen läggs uppdaterad information ut. För den som inte har egen käpphäst finns möjlighet att låna.
Fotnot: Med tanke på det rådande läget med coronasmitta, kan schemaändringar komma att göras.
Gå till toppen