Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läkarstudent får två års fängelse för våldtäkt

Tingsrätten dömde studenten till fängelse men han överklagade domen. Nu har Högsta domstolen avslagit sista överklagandet och tingsrättens dom står fast.

Hösten 2018 tvingade läkarstudenten en kvinnlig student till sexuella handlingar, jämförbara med samlag. Med stöd av vittnen som hört kvinnans berättelse omedelbart efter händelserna, dömdes mannen i juni 2019 till två års fängelse för våldtäkt.
Mannen överklagade till hovrätten som fastställde tingsrättens dom utan förändring. Han överklagade då vidare till Högsta domstolen, som nu har gått igenom materialet och kommit fram till att det inte finns någon anledning att meddela prövningstillstånd. Därmed står den tidigare domen fast.
Fallet har blivit uppmärksammat då Lunds universitet har velat stänga av läkarstudenten definitivt med anledning av domen men har stoppats från det. Hittills har Högskolans avskiljandenämnd, som fattar det slutgiltiga beslutet, sagt nej med hänvisning till att domen överklagats och därmed inte vunnit laga kraft. Den situationen har nu förändrats.
Trots att mannen hittills inte formellt har kunnat avskiljas från sina studier har han stoppats från att genomföra utbildningsdelen ute på sjukhuset som krävs för läkarlegitimation.
Gå till toppen