Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad sänker hyran för sina kommersiella lokaler

Kravet från krisande restaurangägare på att Malmö stad sänker hyran för sina kommersiella lokaler blir uppfyllt. Det är huvudnyheten i ett nytt stödpaket som S-L-styret formulerat tillsammans med M för att stödja stadens näringsliv i coronakrisen.

För drygt två veckor sedan presenterade Malmös styrande partier Socialdemokraterna och Liberalerna tillsammans med oppositionspartiet Moderaterna ett första stödpaket för att dämpa coronakrisens negativa effekter på framför allt besöksnäringen i staden.
Då sa finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S):
– De stora reformerna behöver komma från statligt håll och det arbetet har påbörjats. Men vi behöver också ta krafttag från kommunalt håll för att komma ur krisen.
”Staden kan inte ensam rädda alla företag som ser marknaden tillfälligt försvinna, men vi ska göra vi kan för att så många som möjligt ska ta sig igenom krisen”, säger finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Peter Frennesson
Därefter presenterade S-MP-regeringen tillsammans med C och L ett nytt statligt krispaket för småföretagare. Där ingick ett hyresstöd riktat mot restauranger och butiker som tappar försäljning när kunder stannar hemma för att minska smittspridningen: om en hyresvärd sänker hyran med max 50 procent står staten för hälften av hyressänkningen under april till juni.
Med detta besked i ryggen valde privata Malmö saluhall att tillfälligt halvera hyran för sina restaurangägare.
Då menade Hekajo, som driver Västra station och Kallbadhuset i kommunens lokaler, att Malmö stad borde ta efter och sänka hyrorna för sina kommersiella lokaler.
– Att bli lastad för att man råkar hyra av Stadsfastigheter istället för av en privat hyresvärd känns inte rimligt, sa delägaren Jonas Rincon Dahlberg till Sydsvenskan.
Malmös kommunledning svarade att det ännu inte är juridiskt klarlagt om en kommun som hyresvärd kan få del av det statliga hyresstödet.
Nu väljer ändå kommunledningen i en uppgörelse med M att tillfälligt sänka lokalhyran för stadens kommersiella lokaler.
Enligt överenskommelsen gäller hyressänkningen ”krisdrabbade branscher efter individuell bedömning och ska ske efter affärsmässiga principer”.
Liknande förslag om sänkning av hyran för kommunens kommersiella lokaler har tidigare presenterats av oppositionspartierna Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
Det nya krisstödet innebär också utökade möjligheter för butiker att flytta ut försäljning på gatan utanför entrén utan att behöva betala markhyra. På motsvarande sätt ska restauranger kunna sälja mat för avhämtning utanför sina lokaler, förutsatt att polistillstånd finns.
Finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Peter Frennesson
– Staden kan inte ensam rädda alla företag som ser marknaden tillfälligt försvinna, men vi ska göra vad vi kan för att så många som möjligt ska ta sig igenom krisen, säger finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Torbjörn Tegnhammar (M).Bild: Hussein El-alawi
Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) menar att stödet i praktiken är en investering.
– Vi måste göra allt för att hjälpa Malmös företag genom krisen, annars riskerar tusentals människor bli arbetslösa, vilket kommer leda till både ökad social oro och skenande kostnader för försörjningsstöd i Malmö. Vi är hela tiden beredda att göra mer för att stötta näringslivet. Kostnaden för att misslyckas kommer vara många gånger större än om vi nu genomför kraftfulla åtgärder, säger han.
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Roko Kursar (L) signalerar att mer stöd kan komma.
– Vår dialog med företagen fortskrider och vi arbetar hela tiden med att hitta sätt som vi kan underlätta för Malmös näringsliv som kämpar för att överleva i denna svåra tid, säger han.
Fakta

Malmö stads stödpaket till näringslivet

Malmö lanserar sitt andra stödpaket för att stötta stadens näringsliv i coronakrisen

• Tillfälligt sänkt hyra för stadens kommersiella lokaler för krisdrabbade branscher efter individuell prövning.

• Utökad möjlighet till butiksförsäljning utomhus, utanför butiksentrén, utan avgift till kommunen. Möjlighet för restauranger att avgiftsfritt ordna avhämtning av takeaway-mat utanför sina lokaler, förutsatt att det finns polistillstånd.

• De butiker och serveringar som är medlemmar i Malmö Citysamverkan slipper medlemsavgiften för andra halvåret år 2020 och får istället motsvarande belopp av kommunen. Enligt kommunledningen sparar varje medlem 1700-13000 kronor.

Kommunledningens och Moderaternas första krispaket innehåller följande åtgärder:

• Företag som har svårt att klara de löpande räkningarna när kunderna sinar kan skjuta upp kommunala avgifter för exempelvis vatten och avlopp, sophämtning och uteserveringsavgifter.

• För de kommersiella lokaler som kommunen äger kan företagare i viss mån skjuta upp hyresinbetalningar.

• För att stötta sina leverantörer har stadens förvaltningar, bortsett från den hårt ansträngda hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen, börjat betala sina fakturor snabbare än de måste.

Gå till toppen