Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökrogen Bord 13 förvandlas till burgerbaren Munchies Burgers

Fine dining-restaurangen Bord 13 i Malmö förvandlas till en hamburgerbar. Mitt i coronakrisen öppnar Munchies Burgers med fokus på takeawayburgare i en förhoppning om att få stopp på pengablödandet.

Jonatan Börjesson väljer nu att starta hamburgerbaren Munchies Burgers. Burgarna på bilden är dock inte Munchies burgare.Bild: Sally Wahlstedt och Tomas Oneborg
Sommaren 2019 var ambitionerna högt satta. Familjen Börjesson tog över Bord 13 på Engelbrektsgatan i Malmö. Bord 13 hade under tidigare ägare rankats som en av Malmös femton bästa restauranger av White Guide. Jonatan Börjesson och hans mamma Pia Börjesson driver sedan flera år Hovdala slottsrestaurang utanför Hässleholm och nu ville Jonatan Börjesson skapa en krog i hemstaden Malmö och samtidigt minska på pendlingen.
Men det gick inte som tänkt.
Nya Bord 13 fick inte alkoholtillstånd. Anledningen var att tillståndsenheten ansåg att det fanns en person som skulle haft inflytande över verksamheten som inte ansågs lämplig. Jonatan och Pia Börjesson tyckte att det var orättvist att det inte var deras lämplighet som bedömdes, utan en tredje person. Men nu har de lämnat tvisten bakom sig och siktar på att få tillstånd i januari 2022 när tillståndsenhetens karenstid är över.
Istället väljer de nu att starta en hamburgerrestaurang i Bord 13:s lokaler. Den 10 april öppnar Munchies Burgers och i coronatider blir det till en början stort fokus på takeaway.
– Det är ju inte den bästa tiden att öppna något, men vi kan inte låta det stå stilla längre. Att hålla stängt kostar bara och vi måste få in pengar nu för att företaget ska överleva, säger Jonatan Börjesson.
Vad händer med Bord 13 då?
– Det kommer att gå i ide. Sen får vi se om vi öppnar igen under det namnet eller om vi väljer något mer personligt som är mer identifierat med mig den dagen vi får alkoholtillstånd, säger Jonatan Börjesson.
När de tog över Bord 13 var målet att jobba mot en Michelinstjärna, men det uteblivna tillståndet gjorde att de tvingades ändra inriktning för tillfället.
– Istället för att köra husmanskost på avhämtning väljer vi att nu köra hamburgare, säger Jonatan Börjesson.
Vilken inriktning inom hamburgersegmentet ska Munchies Burgers ha?
– Vi kommer att jobba med bra burgare till bra pris. Det blir smash burgers på kött från en gård utanför Malmö. Man ska också kunna bygga sina egna burgare. Vi har mycket yrkesstolthet i detta, säger Jonatan Börjesson.
Så vad händer om ni får alkoholtillstånd 2022?
– Just nu vill jag bara få det nya konceptet att flyta. Vi får se var vi är när vi väl får tillståndet. Nu handlar det om att överleva och jag tror att alla i branschen känner samma sak. Det finns inte kapital att satsa på en Michelinstjärna nu. Det tråkiga är att de som kommer att överleva är de som har minst kostnader. Alltså minst personal, lägst hyror och kanske inte de mest ambitiösa restaurangerna. Just nu får man sikta på att bara gå runt så att man kan få in till hyra, råvaror och löner. Om jag kan ge folk jobb i dessa trista tider är jag glad. Vi gör allt i vår makt för att detta ska funka i Malmö nu, säger Jonatan Börjesson.
Gå till toppen