Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Welcome, bienvenido, nya Europa.

Tänker stort. Och klokt.Bild: Francois Lenoir
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Viruset känner inga gränser, det får heller inte de ekonomiska åtgärderna göra.
Budskapet kommer från Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Precis som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar han varmt om en Marshallplan för Europa, med stora ekonomiska injektioner, precis som den plan som efter andra världskriget med USA:s benägna bistånd fick Europa på fötter.
Äntligen. Efter veckor med bulletiner om antal smittade, döda samt stängda företag och skolor andas EU-debatten lite optimism. Framtidstro. En vacker dag är pandemin över. Låt oss förbereda Europa för en ny tid.
Låt vara att varje debattör låter den egna Marshallplanen rida egna käpphästar. Medan sydliga EU-länder som Spanien och Italien tänker i termer av att skapa unionsgemensamma statsobligationer och att utnyttja miljarder ur krisfonden ESM, är nordligare EU- och euroländer, främst Tyskland och Nederländerna, inte lika förtjusta. De vill avvakta och först studera coronans ekonomiska förödelse. Debatten är långt ifrån över.
Ändå är den ansats som chefen för EU-kommissionen väljer djärv, men samtidigt klok. Ursula von der Leyen vill se ett EU som håller ihop. Där länderna visar varandra solidaritet och fortsätter åtgärda ojämlikheter. Kanske är det bara så EU kan räddas. Hon håller fast vid sin linje, och det är verkligen inget fel på von der Leyens käpphäst. Hon vill se en grön och hållbar kontinent, som satsar på innovativ forskning, ren energi och transportsystem för framtiden. Ja, varför nöja sig med mindre?
När så enorma summor snart ska satsas på att återuppbygga en europeisk ekonomi, varför bygga upp gårdagens ekonomi, gårdagens Europa?
Vad EU kallar det – en ny Marshallplan, en coronapräglad långtidsbudget eller något annat – spelar mindre roll. Men passa på att låta det nya, hållbara Europa födas.
Gå till toppen