Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunerna måste välja fler nämndemän

Lunds tingsrätt behöver fylla på lagren med nämndemän. Totalt 45 av 133 nämndemän är över 70 år och kan inte längre tjänstgöra. Nu begär lagmannen att kommunerna ska utse fler nämndemän.

I tingsrättens förhandlingar om brottmål dömer en domare med juristutbildning tillsammans med tre nämndemän. Dessa utses politiskt av kommunfullmäktige i de nio kommuner som tillhör Lunds tingsrätts domkrets.
– Efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer är de över 70 inte längre kallade till förhandling, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt.
Personer över 70 år tillhör riskgruppen när det gäller coronaviruset.
– Det handlar om att fylla på lagren så att vi inte står utan nämndemän. Vi är idag inte i någon akut brist på nämndemän, men vi inte vet hur länge detta består, säger Göran Lundahl.
Lunds kommunfullmäktige, till exempel, har fått en begäran om att utse 18 nya nämndemän. Det är en process som vanligtvis tar ganska lång tid.
– De kommunfullmäktigeordförande jag har pratat med har lovat att skynda på, säger Göran Lundahl.
I domsagan finns dessutom Landskrona, Svalöv, Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Eslöv, Höör och Hörby. De kommuner som har utsett nämndemän över 70 år har fått en begäran att utse motsvarande antal yngre.
Artikeln är rättad.
Gå till toppen