Annons

Annons

opinionSport

Aktuella frågor
Svenska spel: ”Förbjud spel på amatöridrott!”

Att svenska träningsmatcher i dessa coronatider division fyra, fem och sex går att spela på gör oss både förvånade och besvikna. Det skriver Patrik Hofbauer och Erik Strand, vd och koncernchef respektive styrelseordförande för Svenska Spel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu har corona gjort att spelbolag i hela världen tappat i stort sett alla sina spelobjekt, allt som går att spela på, skriver artikelförfattarna.

Bild: Peter Frennesson

Annons

I stort sett all idrott runt om i världen har under de senaste veckorna stannat upp på grund av den pandemi som coronavirusets utbredning innebär. Det har i sin tur gjort att spelbolag i hela världen har tappat i stort sett alla sina spelobjekt, allt som går att spela på. Vi skriver i stort sett, för det har visat sig att spelbolag runt om i världen ändå har hittat några matcher att erbjuda spel på: svenska träningsmatcher mellan lag från division fyra, fem och sex. Att spelbolag agerar på det sättet gör oss både förvånade och besvikna. Var är deras respekt för idrotten? Var är ansvaret för kunderna? Hur skyddar de konsumenterna, dem som spelar på matcherna?

I Sverige presenterade nyligen den statliga myndigheten Spelinspektionen ett förslag till nya föreskrifter mot matchfixning, att spelare genom hot, påtryckningar och mutor påverkas att inte göra sitt bästa. I förslaget fanns det inget förbud mot spel på amatöridrott. Det är i praktiken vad det handlar om när det kommer till spel i de låga divisionerna.

Annons

Annons

Alla stora förbund som i sina idrotter har någon form av spelobjekt motsätter sig starktspel på lägre divisioner, precis som Svenska Spel. I vårt remissvar förespråkar vi ett förbud på spel från division 3 och nedåt i herrfotboll och från division 1 och nedåt i damfotboll, samt liknande begränsningar för andra idrotter.

Ännu vet vi inte hur Spelinspektionen tar emot våra åsikter och förslag. Men det gläder oss att politiker också tar problemen med matchfixningen på allvar och anser att man ska lyssna på vad de stora idrottsförbunden vill, något socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) gjort flera gånger.

Spelinspektionen hävdar att det skulle bli svårt att upprätthålla ett förbud mot spel på amatöridrott och påpekar att det skulle behövas ett alltför omfattande kontrollsystem. Vi har tidigare redovisat hur en sådan reglering skulle kunna se ut. Spelinspektionen överskattar svårigheterna.

Det finns dessutom länder där en katalog med möjliga lösningar redan tagits fram, till exempel i Frankrike. Om man kan där, varför skulle man då inte kunna i Sverige?

Spel på lägre divisioner utgör redan i sig en extra risk för matchfixning. Kontrollen kring matcherna är låg eller obefintlig och utövarna har inget rykte att förlora. Om spelbolag sedan erbjuder spel på träningsmatcher i låga divisioner, där inte ens resultatet är särskilt viktigt för lagen, hur tänker de då?

Annons

Man skulle gärna vilja tro att det bara är spelbolag utanför den svenska licensmarknaden som erbjuder spel på låga divisioner, men tyvärr erbjuder flera av våra branschkollegor med svensk licens spel på den typen av matcher.

Annons

Vi har all förståelse för att våra kollegor i spelbranschen gör allt de kan för att hålla verksamheten i gång. Det gör även vi. Ingen kunde på förhand veta vad som skulle hända den här våren och att se all sport stanna av helt och hållet har inte varit lätt. Men att äventyra idrottarnas säkerhet genom att erbjuda spel som är oseriösa får aldrig någonsin vara ett alternativ för spelbolag.

Även Svenska Spel erbjuder spel på träningsmatcher, men vi gör det i samråd med Svenska Fotbollförbundet och endast ner till den nivå som det rekommenderar, och då är vi dessutom extra noggranna med att inhämta fakta om lagen, så att vi vet att vi kan sätta rätt odds. Det som nu sker är något helt annat.

Den senaste tidens händelser visar ännu tydligare att Sverige måste få en lagstiftning som tar hotet om matchfixning på allvar. En lagstiftning som ser till både idrottarnas och spelkonsumenternas bästa, inte till kriminella nätverks möjlighet att tjäna pengar. Sverige måste nu förbjuda spel på amatöridrott.

Annons

Patrik Hofbauer, vd och koncernchef för Svenska Spel.

Erik Strand, styrelseordförande för Svenska Spel.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy