Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotbollsklubbar tolkar råden olika: ”Tar bort sitt eget ansvar”

I början av april ställdes seriespelet in. Träningar och träningsmatcher är tillåtna och det är upp till klubbarna att besluta om man ska spela eller inte.
– Man uppmanar föreningarna att spela träningsmatcher som klubbarna ska ansvara för. Då tar man bort sitt eget ansvar, säger Johnny Neldeborn på Vellinge IF.

I början av april ställdes seriespelet in tills vidare. Men träningar och träningsmatcher är tillåtna. Arkivbild.Bild: JONAS LJUNGDAHL
Olika besked från Folkhälsomyndigheten i slutet av förra veckan fick idrotts-Sverige att gå i spinn. Ena dagen blev allt inställt för att nästa vara tillåtet till viss del igen.
Skåneboll blåste först av alla matcher, men valde senare att skjuta fram alla seriematcher för både seniorer och ungdomar och att tillåta lokala träningsmatcher. Rådet var också att inte ha publik på vare sig träningar eller matcher. Regeringen har ju förbjudit evenemang med fler än 50 personer. Det är den arrangerande föreningens ansvar att se till att personantalet inte överstiger antalet. Men det kan skapa problem.
– Det är inte alldeles enkelt att hålla. Men i grund och botten är det arrangerande föreningen som ska se till att ansvara för att man kan hålla den begränsningen. Blir man osäker bör alternativet vara att fundera på att man inte ska spela, säger Skånes Fotbollförbunds VD Peter Ekvall.
Lunds BK har beslutat att man avvaktar med träningsmatcher men att man fortsätter att träna. Ledarna och tränarna har blivit ombedda att hjälpa till så att man undviker samlingar av människor. Föräldrar och andra personer som befinner sig vid träningarna ombeds att inte stå för nära planen.
– Alla våra ledare och tränare har fått information om att de ska hjälpa till så vi inte får en massa folksamlingar innanför staketen vid träningsplanerna. De som är utanför kan vi inte göra så mycket åt, säger Bosse Cronqvist, klubbchef i Lunds BK.
Även Vellinge IF har beslutat att inte spela matcher men man fortsätter att träna med så lite fysisk kontakt som det är möjligt. Klubbens verksamhetschef Johnny Neldeborn är kritisk mot att det är upp till klubbarna om träningsmatcher ska spelas.
– Man uppmanar föreningarna att spela träningsmatcher som klubbarna ska ansvara för. Då tar man bort sitt eget ansvar. Det man äger själv säger man nej till – och då har man inget ansvar om föreningarna spelar. Det är föreningarna som får ta ansvar. Jag tycker man skjuter det till klubbarna, säger Johnny Neldeborn.
Hyllie IK tillåter både träningar och träningsmatcher.
– Vi följer rekommendationerna om att ha så lite fysisk närkontakt som möjligt och det finns inga möjligheter till ombyte eller omklädningsrum. Vi är också väldigt noga med att spela mot lag som befinner sig i närområdet, säger klubbchefen Thomas Ljungdahl.
Den andra april meddelade Skånes Fotbollsförbund att man sköt upp seriespelet. Men när serierna kan dra igång är oklart.
– Så fort vi kan sätter vi ett datum. I dagsläget kan vi inte göra det, säger Skånes Fotbollförbunds vd Peter Ekvall.
Fakta

Skånebolls råd

Råd vid träningar

Kom ombytta och klara till träningen. Duscha hemma.

Dela inte personlig utrustning såsom vattenflaska med andra.

Ha inga samlingar inomhus.

Möt upp barn och föräldrar vid entrén till idrottsplatsen.

Be föräldrar att inte stanna kvar och titta på träningen, ypperligt tillfälle för dem att själva få ett träningspass genom en promenad.

Råd vid träningsmatch

Vi rekommenderar att matcher spelas utan publik. Svårt på en idrottsplats att få en överskådlig bild över antalet åskådare. Endast spelare, ledare och domare bör närvara. Liksom vid träningar hämta och lämna vid entrén och be föräldrar ta en promenad.

Inga samlingar inomhus före, i pausen eller efter matchen.

Ha en öppen dialog med motståndare. Respektera om motståndare vill ställa in match.

Använd med fördel appen Min Fotboll. Genom denna kan ledare dela filmklipp, bilder, referat och resultat för intresserade följare. På så viss kan supportrar följa sitt lag utan att befinna sig på plats.

Träna eller spela inte match ifall du:

Känner dig sjuk.

Om du har symptom såsom feber, torrhosta, huvudvärk eller halsont.

Om någon i din närhet drabbats av Covid-19.

Tillhör någon riskgrupp.

Tjata aldrig på en lagkamrat att denne ska träna eller spela match.

Gå till toppen