Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svagt uppåt när börsen påskstänger

Stockholmsbörsen har avslutat ännu en stökig vecka i coronans tid. Den sista och förkortade handelsdagen inför påskhelgen slutade på en svag uppgång.

Börsen steg svagt. ArkivbildBild: Terje Pedersen
När sista avslutet var inräknat på skärtorsdagen hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått upp 0,3 procent.
Getinges aktie sjönk 0,4 trots en så kallad omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolaget flaggar för en ökning av orderingången med 47,2 procent och nästan en fördubblad vinst under första kvartalet med hänvisning till coronapandemins effekter på efterfrågan.
Samtidigt kommer en regelrätt vinstvarning från den i coronakrisen hårt drabbade hotellkedjan Scandic, vars omsättning i mars rasade med 47 procent. Scandic-aktien lyfte trots varningsflaggorna med 19 procent. Trots detta kraftiga kurslyft har Scandic-aktien sedan toppnoteringen den 18 februari i år tappat omkring två tredjedelar av sitt börsvärde.
OMXS-index har med skärtorsdagens uppgång på lite drygt två veckor lyft med 20 procent, från coronakraschens bottennotering den 23 mars. Men för att nå upp till den historiska toppnoteringen den 19 februari krävs att börsen fortsätter upp med ytterligare 28 procent från dagens nivåer.
De ledande Europabörserna stängde uppåt. FTSE100-index i London ökade 2,9 procent, CAC40-index i Paris gick upp 1,4 procent och DAX-index i Frankfurt steg 2,2 procent.
Gå till toppen