Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”EU ska inte finansiera Viktor Orbáns antidemokratiska styre i Ungern.”

Utan demokrati kan inget samhälle möta de enorma utmaningar världen står inför – oavsett om det handlar om coronakrisen eller klimatkrisen. Det skriver de två miljöpartisterna Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker, och Janine Alm Ericson, utrikespolitisk talesperson.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller ett anförande i landets parlament kring den rådande situationen när det gäller corona.Bild: Tamas Kovacs
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I flera av EU:s medlemsländer utnyttjas den rådande pandemin av auktoritära ledare för att inskränka människors fri- och rättigheter.
Ungern antog nyligen en lag som, utan slutdatum, flyttat makten till premiärminister Viktor Orbán själv. Ordinarie val har ställts in och att sprida så kallade fake news om coronapandemin kan ge upp till fem års fängelse, något som riskerar användas mot oppositionella journalister. Den nya lagen är en attack mot pressfriheten.
Redan före den kritiserade lagen har forskare och experter ifrågasatt om Ungern är en demokrati. I en nyligen publicerad rapport från Göteborgs universitet, Global Standards, Local Knowledge, framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre kan klassas som en demokrati. I fjol konstaterade organisationen Freedom House, som varje år kartlägger friheten på internet i olika länder runtom i världen, samma sak.
EU grundades av demokratier och unionens demokratiska grundvalar finns nedpräntade i det fördrag som varje medlemsland måste följa. När Ungern blev medlem 2004 förband landet sig att följa fördraget. Idag hade Ungern knappast kunnat bli medlem.
Den nya lag som Orbán drivit fram vittnar om att Ungern är på väg i en riktning som Sverige och EU aldrig får acceptera.
När nu orosmolnen hopar sig och allt fler högerpopulistiska regeringar utnyttjar en global pandemi för att få igenom sina totalitära, intoleranta och fascistoida idéer, har EU skyldighet att agera resolut till försvar för demokratin och EU:s fördrag. Med anledning av den lag som Ungerns parlament antagit verkar Miljöpartiet nu för:
• Att ett nytt artikel 7-förfarande ska inledas mot Ungern, det vill säga en utredning om brott mot EU:s grundläggande värden har begåtts. EU-parlamentet har sedan tidigare inlett ett sådant förfarande mot Ungern, men den proceduren är blockerad av Polen. Medlemsländernas stats- och regeringschefer måste ta sitt ansvar och se till att ingen kan åsidosätta EU:s fundamentala värden utan kraftfulla reaktioner och sanktioner.
• Att inte en krona av skattebetalares pengar ska gå till länder som inskränker demokratin. Ungern får varje år 30 miljarder kronor från EU. Dessa utbetalningar måste omedelbart stoppas. EU-kommissionen har föreslagit att de utdelningar som planeras inom ramen för den nya långtidsbudgeten måste villkoras mot artikel 2 i EU-fördraget, där EU: s demokratiska värdegrund fastslås. Det är något vi stödjer och kommer att kämpa för. EU ska inte finansiera Orbáns antidemokratiska styre.
• Att EU-kommissionen ska säkra att de journalister som verkar i Ungern får sina fri- och rättigheter tillgodosedda.Den lagstiftning mot “falska nyheter” som flera länder i EU nu verkar för, utgör ett hot mot fria och oberoende medier. Ingen demokrati fungerar utan granskande journalistik.
• Att all lagstiftning i EU:s medlemsländer som presenteras som åtgärder mot coronapandemin måste vara proportionerlig, i enlighet med EU-fördragets bestämmelser och innehålla ett slutdatum. Den kris samhället befinner sig i får inte användas som ursäkt för att urholka demokratin.
• Att OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och andra internationella organisationer ska övervaka situationen i Ungern, och återrapportera till EU. Det är av stor betydelse att det finns en oberoende instans som bevakar utvecklingen i Ungern för att det ska gå att få en korrekt rapportering om läget.
Gröna politiker, i Sverige och i EU, kommer alltid att stå upp för demokrati och för människors frihet. Utan demokrati kan inget samhälle möta de enorma utmaningar världen står inför – oavsett om det handlar om coronakrisen eller klimatkrisen.
Vi kan alla gå stärkta ur de kriser som prövar våra samhällens uthållighet. Men det kan inte ske utan ansträngning och inte utan ett obevekligt fokus på mänskliga fri- och rättigheter.
De som gått före oss offrade allt för den fria värld vi just nu lever i. Vi får inte låta demokratin falla offer för ett virus.
Alice Bah Kuhnke (MP), EU-parlamentariker.
Janine Alm Ericson (MP), utrikespolitisk talesperson.
Gå till toppen