Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstrundan i Skåne flyttar ut på nätet

Coronapandemin tvingar Konstrundan att tänka utanför ramarna. Genom digitala lösningar bjuds det på konst till påsk, trots allt.

Konstrundan Nordvästra Skåne flyttar sin samlingsutställning från Landskrona konsthall till Facebook. Alltid något i dessa coronatider, resonerar ordförande Tomas Montelius.Bild: Britt-Mari Olsson
Konstrundorna i Skåne drar normalt tiotusentals besökare under påsken, 10-19 april. Men i år är det inställt över allt på grund av coronapandemin.
Detta slår hårt ekonomiskt mot konstnärer och arrangörer. För att lindra skadan, och trots läget bjuda på konst, genomförs i stället olika initiativ på nätet.
Den digitala konstrundan är ett exempel. Hittills har ett 80-tal skånska konstnärer nappat på möjligheten att presentera och sälja sina verk på nätet. Detta sker via hemsidan konstrundanonline.se
Bakom står Dexter fine art i Malmö. Det relativt färska företaget trycker konst med tekniken giclée.
– Konstnärer och fotografer är våra kunder och vi lider verkligen med dem. Eftersom vi har kunskapen av både onlineförsäljning och marknadsföring kände vi att vi borde göra en insats för att stötta branschen, säger Niklas Wikström på Dexter fine art.
Samtidigt får den konstintresserade allmänheten lite plåster på såren, menar han.
– Genom hemsidan får man en bättre översikt av vad som erbjuds i år. Men just den lilla utflykten kan vi inte ge substitut för.
På Österlen blir det årliga konstlotteriet av i digital tappning. Rachel Tess hos arrangören hoppas att lotteriet ska dra in över 200 000 kronor.Bild: Emma Larsson
Konstrundan Nordvästra Skåne har också tänkt i andra banor. På Facebooksidan med samma namn presenteras stora delar av den samlingsutställning som skulle visats i Landskrona konsthall.
– Så att vi inte stänger dörren helt. Det finns något litet att titta på ändå, säger Tomas Montelius, ordförande i arrangörsföreningen.
Föreningen hann skicka ut en stor del av sina 60 000 foldrar innan arrangemanget måste ställas in. I foldern finns info om vilka konstnärer som skulle ha öppnat sina hem och ateljéer. Tomas Montelius gläntar försiktigt på dörren.
– Det står var och en fritt att ringa till respektive konstnär och fråga om det är okej att man kommer.
Den inställda konstrundan på Österlen innebär ett dråpslag för arrangörsföreningen Öskg. Det rör sig om ett minus på en halv miljon kronor. Men genom att anordna konstlotteriet på sin hemsida hoppas föreningen halvera det underskottet.
– Det skulle betyda att vi överlever några månader till, säger Rachel Tess, ordförande.
Övriga inställda konstrundor är:
Sydvästskånska, Konstgillet Mittskånes samt de som anordnas av Västra Skånes konstnärsgille respektive Lilla Humleslingans konstnärsgille (nordöstra Skåne).
Vi hänvisar till föreningarnas hemsidor för mer info om anslutna konstnärer och deras verk.
Gå till toppen