Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Flera företag ställer om för att hjälpa skånska vården – provtagningspinnar fortsatt bristvara

Till veckan börjar kemiföretaget Perstorp leverera handsprit till vården. Och nu är fler skånska företag på väg att ställa om produktionen för att möta den stora bristen på skyddsmaterial. Visir och långärmade förkläden står näst på tur.

Skyddsutrustning och engångsartiklar behövs i stora mängder vid vården av coronasmittade patienter.

Bild: Mikael Fritzon/TT

Annons

Den skånska sjukvården har skalat upp sin kapacitet vad gäller intensivvårdsplatser för att möta ett ökat antal covid 19-patienter.

Samtidigt har det hela tiden funnits en svag länk i kedjan: en ständig brist på skyddsmaterial för vårdpersonalen. Läget har varit samma i hela landet.

Men nu finns en ljusning i sikte i Skåne.

Region Skåne för diskussioner med regionala företag om att ställa om produktionen och göra långärmade förkläden – som är en stor bristvara – och även visir. Det ska i så fall ske i industriell skala och säkra tillgången på lång sikt.

Region Skånes inköpschef Ingrid Bergman vill inte berätta vilka företag det handlar om förrän avtalen är klara. Inte heller hur mycket de ska kunna leverera eller när.

Annons

Att vända sig till företag och be dem ställa om produktionen, kunde inte det ha gjorts ännu tidigare?

Annons

– I efterhand kan man alltid säga vad man skulle ha gjort. Men när man står där så börjar man med att titta på: vilka producerar idag och var kan vi köpa för att få hem leveranserna så fort som möjligt?

Men det stod tidigt klart att det var problem med leveranser av skyddsmaterial. Kom ni igång för sent med de här förfrågningarna?

– Inte om vi tittar på den utveckling vi haft i Skåne vad gäller insjuknande. Det är också svårt att säga om det är för sent eller inte. Jag tycker det är viktigare att sätta fokus på att vi är igång nu, säger Ingrid Bergman.

Hon berättar att många visat intresse för att hjälpa till, både företag som är redo att ställa om produktionen och personer som vill bistå med kontakter till skyddsmaterialsproducenter i Kina. En särskild grupp inom Region Skåne hanterar dessa frågor. Alla nya leverantörer måste kontrolleras, liksom produkterna.

– Jag vågar inte säga hur många ärenden vi hanterat. Men väldigt många. Det har gett oss nya leveransmöjligheter också, säger Ingrid Bergman.

Till veckan börjar det skånska kemiföretaget Perstorp leverera handsprit och ytdesinfektionsmedel till vården i hela Sverige, efter en statlig upphandling. Region Skåne har även lagt egna beställningar för att trygga behovet.

Annons

Annons

På skärtorsdagen kom också nya leveranser av visir, munskydd och andningsmasker till Skåne vilket gör att tillgången vad gäller skyddsutrustning är tryggad just nu enligt Ingrid Bergman.

– Men vi fortsätter lägga beställningar och vi ser att vi behöver öka ytterligare vid ett ökat antal insjuknade, säger hon.

Provtagningspinnar är ett fortsatt problem. Det finns pinnar för patienter som uppvisar symtom. Men de räcker inte till om man skulle börja provta all personal.

– Det pågår ett intensivt arbete för att få fram provtagningspinnar som är säkra.

Region Skåne hjälper i viss mån andra regioner och de skånska kommunerna, och har ett nytt samarbete med regionerna i Stockholm och Västra Götaland. Men Ingrid Bergman hade önskat en central svensk inköpsorganisation.

– Det hade varit positivt för att säkra skyddsutrustning.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy